Французите не искат пенсионна реформа (обзор)

Французите не искат пенсионна реформа (обзор) Снимка: thelocal.fr

Протестите срещу повишаването на пенсионната възраст продължават в цяла Франция, съобщават световните новинарски медии.

Според Министерството на вътрешните работи в четвъртък вечерта са протестирали над един милион души, 120 000 от които в Париж. Както съобщава Reuters, протестиращи с маски са чупили витрини, пейки, павилиони и други улични съоръжения. Палели са контейнери за боклук и са нападнали ресторант на Макдоналдс. В Бордо горя входа на историческата сграда на кметството. 

Демонстрантите са хвърляли камъни и фойерверки срещу полицията, която в отговор е използвала сълзотворен газ. Един полицай е изгубил съзнание, но колегите му са го изнесли на безопасно място. Навсякъде са възникнали сблъсъци със силите на реда, без съществени наранявания от двете страни. В Руан млада жена е загубила палеца на ръката си. 

Протестите спряха влакове и петролни рафинерии, работа са напуснали и служители на летище „Шарл дьо Гол”. Стачкувят и учителите, а френската столица тъне в камари отпадъци заради продължаващата стачка на парижките боклукчии. Френските синдикати призоваха за пореден протест и стачки във вторник, което е една от причините крал Чарлз III да промени маршрута на първото си официално посещение в чужбина и да се насочи към втората му дестинация – Германия.

Размириците следват решението на правителството да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години, използвайки конституционната възмижнист да го направят без гласуване. И президентътЕманюел Макрон, и премиерът Елизабет Борн продължават да обясняват, че реформата ще претотврати голям финансов дефицит в пенсионната система в близките години, като същевременно ще приближи френското пенсионно законодателство към пенсионните стандарти в повечето европейски страни със сходен стандарт:  67 години пенсионна възраст в Италия, 66 в Обединеното кралство, 65.6 в Германия, 65.3 в Нидерландия, 65 в Испания и Белгия.

Правителството посочва дисбалансът, настъпил заради факта, че в резултат на повишения жизнен стандарт французите живеят по-дълго, което означава, че пенсионерите стават все повече, а работната сила не расте с такива темпове. Тези аргументи обаче остават нечути

Подкрепяни от опозицията, френските синдикати не влязоха в конструктивен диалог с правителството и успяха да представят реформата като „нечовешка” и „брутална”, макар че както сочат много световни медии, клаузите ѝ биха се приели за нормални в една работеща демокрация.

Но мнозина французи смятат, че „Демокрацията вече не означава нищо. Не сме представени и затова ни писна“. „Само като протестираме ще ни чуят“. „Улицата във Франция е легитимен фактор. Ако г-н Макрон не помни тази историческа реалност, не знам какво прави тук“ – в този дух са изявленията на протестиращите, събрани от Reuters, AFP, AP и др. Множеството протестиращи младежи казват, че участват в демонстрациите, защото „ако сега постъпват така с нашите баби и дядовци, какво ли ни очаква нас”... 

От другата страна са правителството и прзидентът Макрон, който повтаря, че за да гарантира и в бъдеще работеща пенсионна система във Франция, е готов да жертва своя политически рейтинг. Критиците му злъчно отбелязват, че като част от този пиар, по време на последното си телевизионно интервю Макрон е свалил часовника си на цена от € 80 000. От Елисейския дворец обаче поясниха, че часовникът, който Макрон носи от година и половина, се предлага онлайн за максимум € 3 300, като „допълнителният” разход на президента е само гравирането на неговия герб.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: