Правителството на Макрон оцеля на косъм

Правителството на Макрон оцеля на косъм Снимка: india.postsen.com

Гласуването получи 278 гласа "за" вместо необходимите 287.

Вторият вот на недоверие, внесен от крайнодясната партия Национално обединение на Марин Льо Пен, също не мина.

След като и двете гласувания се провалиха, спорният законопроект за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години ще стане закон. Това предизвика снощи нови антиправителствени протести, включително и от леви депутати, които държаха плакати с надписи "Продължаваме", "Ще се срещнем по улиците" и крещяха, че премиерът трябва да подаде оставка.

„Нищо не е решено, ние ще продължим да правим всичко по силите си, за да бъде оттеглена тази реформа“, каза шефът на парламентарната група на La France Insoumise Матилд Пано от твърдата левица.

Един студент, който излезе да протестира в Париж, каза пред агенция AFP: „Хората смятат, че тази тема не ни засяга, но всъщност е така. Ако сега нашите баби и дядовци ще трябва да работят по-дълго, знаем, че нещата ще се влошат". Друга състудентка казва, че те протестират, „защото сме изоставени, защото сме игнорирани, защото това е правителство, което не го е грижа за нас, то ни се подиграва“.

Преди гласуването опозицията освирка министър-председателя г-жа Елизабет Борн, когато тя се качи на подиума, за да каже, че правителството "никога не е стигало толкова далеч", в търсенето на компромис при приемане на закон.

Президентът Макрон твърди, че при застаряващото население на Франция настоящата пенсионна схема е непосилна. Но не всички в парламента споделят това мнение. Левицата призовава за отстраняване на правителството като "единственият начин за спиране на социалната и политическа криза".

Лидерът на френската консервативна Републиканска партия Ерик Сиоти обаче каза миналата седмица, че няма да подкрепят предложенията за вот на недоверие, тъй като не вярват, че това е решението на „много години политически провали, които демонстрират дълбока криза в нашата конституция”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: