Писатели съдят OpenAI, собственик на ChatGPT, за „системни мащабни кражби”

Писатели съдят OpenAI, собственик на ChatGPT, за  „системни мащабни кражби” Снимка: outsidenexus.com

Сред обвинителите са известни имена в литературата като Джордж Р. Р. Мартин – автор на „Игра на тронове”, Джон Гришам, Джонатан Францен, Джоди Пиколт и Джордж Сондърс, съобщи ВВС

Те твърдят, че OpenAI е нарушил авторските им права, обучавайки системата ChatGPT чрез анализ на творбите им. Искът посочва, че OpenAI са използвали без разрешение тяхната литература, „за да направят ChatGPT по-умен”.

Делото е заведено във федералния съд в Манхатън, Ню Йорк, от Гилдията на авторите, която представлява посочените автори. През юли подобен иск заведе комедийната писателка Сара Силвърман. Тогава и други утвърдени автори като Маргарет Атууд и Филип Пулман подписаха отворено писмо, призоваващо компаниите за изкуствен интелект (ИИ) да ги компенсират за използването на техния труд.

Последното засега дело изтъква и по-сериозна загриженост в медийната индустрия - че този вид технология "измества съдържанието, създадено от хора".

OpenAI заяви, че зачита правата на авторите и вярва, че "те трябва да се възползват от ИИ технологията". Същевременно, говорител на OpenAI каза: „Ние водим продуктивни разговори с много създатели на съдържание по света, включително Гилдията на авторите и работим съвместно, за да разберем и обсъдим техните опасения относно ИИ. Оптимисти сме, че ще продължим да намираме взаимноизгодни начини да работим заедно“.

Коментирайки случая, Патрик Голд, лектор по право в City University, каза пред BBC News, че симпатизира на авторите, но смята, че е малко вероятно да успеят в съдебния процес – първо, например, ще трябва да докажат, че ChatGPT е копирал и дублирал работата им.

„Те всъщност не се тревожат за авторските права, а защото виждат ИИ като убиец на работни места. И това, което трябва да направим, е да отидем в Парламента и Конгреса и да обсъдим как ИИ ще измести изкуствата и какво трябва да направим за това в бъдеще“, смята Голд.

Според анализатори, самата подмяна на понятия като писател, художник, композитор и други творчески професии с термина "създател на съдържание", вече приравняв човека с ИИ, вклйчително и на трудовия пазар в сектора на изкуствата. 

OpenAI заедно с Microsoft и сайтът за програмиране GitHub са изправени и пред друг съдебен процес, заведен от група компютърни експерти, които твърдят, че в обучението на ИИ отново без разрешение е бил използван техен код. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: