Ръст на британските граждани, които мигрират в страни от ЕС

Ръст на британските граждани, които мигрират в страни от ЕС Снимка: wikimedia.org

Със 17 хил. повече са британските граждани годишно, които решават да мигрират в страна от Европейския съюз, след решението на Великобритания да напусне блока през 2016 г. Това сочат данните от проучване, проведено от Центъра за социални науки „WZB" в Берлин и организацията за сътрудничество „Оксфорд-Берлин".

Преди референдума за напускане на ЕС, британските граждани, които мигрират в други държави от ЕС, са били около 57 хил. годишно, а след 2016 г. броят им се увеличава на 73 хил. годишно. Това е повишение с 30%.

Повечето от напускащите пределите на Обединеното кралство и заселващи се в някоя от страните членки на Европейския съюз казват, че го правят, защото се чувстват несигурни за бъдещето си след Брекзит.

Британските граждани желаят да напуснат родината си и „за да подобрят икономическото си състояние, както и да минимизират негативните последици, които без съмнение ще настъпят като следствие от излизането на Великобритания от ЕС", сочат още резултатите на проучването.

Един от идейните съмишленици на това проучване, Даниел Титлоу, заяви, че повечето от напускащите Великобритания мислят за своето бъдеще в дългосрочен план и желаят да запазят своето „европейско" гражданство.

От 2016-а насам има 500% увеличение на битанските граждани, които се сдобиват с гражданство на страна-членка на ЕС. В Германия увеличението на британците, придобили немски паспорт, е в размер на 2000% в периода 2015 - 2019 г.", допълни Титлоу.

От провеждането на референдума във Великобритания за напускане на ЕС немско гражданство са придобили 31 600 британци. Това демонстрира една напълно нова тенденция на миграция, невиждана досега.

Резултатите от проучването разкриват и друг интересен факт. Тези, които напускат Великобритания след Брекзит, вземат решението си доста по-бъзо от онези, които са напуснали страната преди референдума от 2016 г.

Времето за вземане на това важно решение е намаляло от 12 месеца на едва няколко седмици, което демонстрира, че хората са склонни да поемат повече рискове в стремежа си към по-добър живот.

Според Даниел Титлоу гражданите на Обединеното кралство вече са по-приспособими и способни да се интегрират успешно в новата държава, в която живеят:

Сегашната тенденция успява да опровергае стереотипа, че британците не успяват да се приспособят към живота в континентална Европа."

Накрая проучването дава информация за важни миграционни процеси, които ще оставят траен отпечатък както върху британската икономика, така и върху страните членки на Европейския съюз и техните интеграционни политики.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: