След като достигнаха десетмесечен връх, цените на петрола продължават да растат

След като достигнаха десетмесечен връх, цените на петрола продължават да растат

Газта също поскъпва - стойността и се доближава до най-високата си годишна отметка

Цените на петрола се покачват на фона на новини за подобряване на икономическите показатели във втората по големина икономика в света. Според последните данни промишленото производство и продажбите на дребно в Китай са надхвърлили прогнозите през август. Това показва, че китайската икономика се стабилизира.


Покачването на цените на петрола дойде, след като големите производители Русия и Саудитска Арабия се споразумяха миналата седмица да поддържат ниски доставки до края на годината.

Веднага след това Международната агенция по енергетика публикува доклад, според който удължаването на споразумението между двете страни за намален добив на петрол ще доведе до недостиг на суровини на пазара през последните три месеца на 2023 г.

Скорошните катастрофални наводнения в Либия породиха опасения, че ОПЕК, ключов доставчик на петрол за Европа, няма да може да изнася милион барела петрол на ден.

Турбуленция на европейския пазар

Анализаторите не са склонни да правят прогнози как ще се развие ситуацията в Европа. Те са сигурни само, че нестабилността на пазара ще продължи дълго време.

Нарастващите цени на петрола пряко влияят на цената на природния газ. Докато той, заедно с бензина, поскъпва по целия свят, на хъба TTF, напротив, поевтинява. Към 12:00 CET петък, котировките му се понижиха с 2,5%.

Това е индикация, че европейският пазар е доминиран от мрачни икономически прогнози. Те са подкрепени от крехката германска икономика и високото европейско търсене на суровини.


Въпреки това, на фона на несигурността около стачката на работниците в заводите за втечнен природен газ (LNG) на Chevron в Австралия, не се изключва увеличение на цените в Европа.

Една от най-големите рейтингови агенции Fitch Ratings очаква временно увеличение. Операциите на Chevron в Австралия представляват около 7% от световните доставки на LNG. Продават го основно на азиатските пазари.

Стачките няма да спрат, което означава, че за дълго време няма да има доставки на суровини на пазара. Азиатските купувачи ще насочат вниманието си към други доставчици на LNG, конкуриращи се с европейските, което от своя страна ще доведе до по-високи цени.

От друга страна, както прогнозират метеоролозите, началото на зимата на европейския континент ще бъде меко, което ще забави търсенето на отопление. Освен това запасите от природен газ в Европа са запълнени приблизително на 94%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: