Розов компромат за Байдън: обвинителката му в сексуален тормоз, се "спаси" в Русия

Розов компромат за Байдън: обвинителката му в сексуален тормоз, се "спаси" в Русия Снимка: salon.com

Предизборната кампания за президентския пост в САЩ отново намери „руския” си акцент

През 2019 г. Тара Рийдс, бивша асистентка в американския Сенат, си спомни за неподходящото поведение на Джо Байдън през 1993 г. и заяви, че подава жалба срещу него, но след кратък медиен шум, изчезна от медийните заглавия, докато във вторник не се появи на пресконференция в Москва, за да разкаже, че е напуснала САЩ, защото се страхувала за живота си. 

„Когато слязох от самолета в Москва, за първи път от много дълго време се почувствах в безопасност, почувствах се чута и уважавана. Това не се е случвало в собствената ми страна“, цитира The Guardian думите на г-жа Рийд от интервюто ѝ за руското списание „Спутник”. 

Заедно с още няколко жени, през 2019 г. Рийд обвини Байдън във „физически контакт, който ни караше да се чувстваме неудобно”. На около 29 години, от декември 1992 до август 1993, тя работи в американския Сенат и твърди, че през краткия си стаж там е била обект не само на подобен на сексуален тормоз, но и на сексуално нападение от тогавашния сенатор Байдън.

Още през 2020 г., в интервю за MSNBC през 2020 г. Джо Байдън каза: „заявявам недвусмислено, че това никога, никога не се е случвало”. Обвинението срещу него съвпадна с предизборната кампания за първия му мандат като американски президент и мнозина виждат в „бягството” на Рийд в Русия второто действие от традиционната компроматна война.

Въпреки твърденията ѝ,  жалба на Тара Рийд от 2019 г. не е открита. Възикнаха и други съмнения в достоверността на твърденията ѝ за нейното образование и пълномощията ѝ в Сената. Същевременно, медиите си спомниха, че в профила си в Twitter, Рийд години наред пише за Байдън с уважение и възхищение, подкрепяйки коментари, които го изтъкват като лидер в борбата срещу сексуалното насилие. 

Joe Biden's Senate Staff Recall Disconnect With Tara Reade
Тара Рийд и Джо Байдън, 1993, снимка - buzzfeednews.com

„През годините Рийд говори положително за работата си за Байдън“, пише Associated Press през 2020 г. „През последните години Рийд многократно е възхвалявал Байдън в социалните медии“, припомня и CNN и пита Рийд за противоречивите ѝ изяви. Обяснението е, че преживява душевен конфликт, тъй като едновременно харесва това, което Байдън прави за правата на жените, но и „другото” може да е истина. В книгата си мемоари, която излезе през октомври 2020 г., бившата му асистентка твърди, че обвиненията ѝ срещу Байдън не са политически мотивирани.

На руската си пресконференция, 59-годишната Тара Рийд казва, че се чувства в безопасност в страната и ще поиска руско гражданство от руския президент Владимир Путин, пише ВВС. „Обещавам да бъда добър гражданин“, казва г-жа Рийд, добавяйки, че се надява да запази и американското си гражданство

Интересно е да се отбележи, че на пресконференцията Тара Рийд седи до Мария Бутина, осъдена през 2019 г. на 18 месеца затвор в САЩ за шпионаж. Понастоящем служителка към парламентарната група на партията на Владимир Путин „Единна Русия”, Бутина обеща пред медиите да съдейства на Рийд молбата ѝ за руско гражданство да бъде разгледана бързо. 

Според CNN твърденията на Рийд, че в САЩ е била заплашвана, не са потвърдени. В съобщението на медията по случая се цитира и друго нейно изявление на руската ѝ пресконференция - че в САЩ „няколко вашингтонски елита са решени да създават проблеми, разпространявайки илюзията, че Русия е враг”.

Преди да се „спаси” в Русия, Рийд, която е посещавала лекции по право, работи като застъпник за правата на жертви на домашно насилие, тъй като според твърденията ѝ, самата тя е била насилвана сексуално от баща си и от бивши си съпруг. 

Според екипа на  Байдън от 1993 г., те не са успели да опознаят добре Тара Рийд за осемте месеца, които е работила с тях, но смятат, че „аферата” е малко вероятна. Междувременно, новината за руската авантюра на Рийд днес беше изместена от коментари в световните медии за възрастта и кандидатурата за втори мандат на Джо Байдън, заради вчерашния инцидент, когато американският президент се спъна и падна на обществено събитие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: