Байдън: Човечеството се нуждае от нов световен ред

Байдън: Човечеството се нуждае от нов световен ред

Събитията през следващите години ще определят света за десетилетия напред, уверен е президентът на САЩ

На предизборен прием във Вашингтон Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че човечеството се нуждае от „нов световен ред“, който да замени този, поддържан през последните 50 години.

„Мисля, че имаме възможността да направим нещо, ако сме достатъчно смели и уверени, за да обединим света както никога досега. Живяхме в следвоенния период 50 години и всичко работеше адски добре, но се провали. Нуждаем се от нов – в известен смисъл – нов световен ред“, каза той.
Байдън подчерта, че е оптимист, но много ще зависи от събитията в близко бъдеще. „Намираме се в повратна точка в историята и това означава, че решенията, които вземем през следващите четири или пет години, ще определят как ще изглеждат следващите четири или пет десетилетия“, обясни той.

Не за първи път американският президент споменава необходимостта от изграждане на нов световен ред. През март 2022 г., след началото на военната специална операция в Украйна, Байдън каза, че световният ред се нуждае от актуализиране. „Висш военен служител ми каза на тайна среща онзи ден, че 60 милиона души са загинали между 1900 и 1946 г. Оттогава сме установили либерален световен ред и това не се случва. Много хора умират, но няма нищо близко до хаос. А сега е времето, когато всичко се променя... Ще има нов световен ред и ние трябва да го ръководим. И трябва да обединим останалия свободен свят за това“, коментира Джо Байдън.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи подобни изявления, обявявайки края на ерата, започнала след края на Студената война. 

“Краят на Студената война породи надежди за установяване на стабилност и мир, международно сътрудничество, разпространение на правата на човека, политическа либерализация и икономическо сътрудничество между страните“, каза той, отбелязвайки, че наистина има напредък. Държавният секретар нарече действията на Русия в Украйна „най-непосредствената, най-острата заплаха за международния ред, залегнал в Устава на ООН“ и неговите основни принципи на териториална цялост, суверенитет и универсални човешки права.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: