Япония започна успешно своя лунна мисия

Япония започна успешно своя лунна мисия Снимка: newsonjapan.com

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) изстреля днес успешно ракетата H-IIA със спускаем лунен модул

Това е четвърти опит за годината, след като предишните бяха осуетени от неблагоприятно време. Ако всичко върви добре, H-IIA ще навлезе в лунна орбита след около четири месеца, един месец ще обикаля около Луната и през февруари спускаемият модул, наречен „лунен снайперист“, трябва да направи опит за кацане на лунната повърхност, на около 100 м от кратера Шиоли на осветената страна на Луната. 

Мисията на стойност $ 100 милиона има за цел да демонстрира възможностите за точно кацане на лекия японски нискобюджетен космически апарат. Ракетата изведе в околоземна орбита и сателита X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), съвместен проект на японската, американската и европейската космически агенции. Оборудван с телескоп, с големината на автобус, XRISM има задачата да изследва силно енергийни космически участъци и явления като черните дупки.

С успешното стартиране днес Япония се надява да прекъсне поредицата несполучливи опити за лунни мисии през изминалата година. През април частният стартъп iSpace, не успя да прилуни своя лунен модул Hakuto-R, след като спускаемият апарат загуби контакт с космическия кораб. Преди това се провалиха и две тестови изстрелвания на ракети – последното през юли, заради повреди в двигателите.

При успешно развитие на мисията, Япония ще стане петата страна, осъществила кацане на Луната, след САЩ, Руся, Китай и Индия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: