НАСА публикува снимки от мястото на катастрофата на руската станция "Луна-25"

НАСА публикува снимки от мястото на катастрофата на руската станция "Луна-25" Снимка: NASA

На тях се вижда десетметров кратер, който преди не е съществувал

  НАСА съобщи, че космическият кораб Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) на агенцията е направил непланирано изследване на Луната на мястото на предполагаемото падане на руската автоматична станция "Луна-25".

Сателитът на НАСА е направил снимки по координатите, предоставени от Роскосмос, и е успял да открие нов кратер с диаметър около 10 метра в зоната на удара. По всички признаци кратерът се е образувал след сблъсъка на "Луна-25" с Луната.

Руската автоматична станция "Луна-25" се разби по време на спускането си към лунната повърхност на 19 август поради аномалия в работата. Два дни по-късно Роскосмос публикува данни за вероятната зона на удара на станцията, а екипът на НАСА LRO преконфигурира оборудването на спътника, за да разузнае определената зона.

След четири часа наблюдения на 22 август и сравняване на новите изображения с предишни, направени от LRO през юни 2022 г., на мястото на предполагаемия удар на "Луна 25" беше открит нов кратер с диаметър около 10 м.

Тъй като новият кратер се намира близо до предполагаемата точка на удара на "Луна 25", екипът на LRO заключи, че най-вероятно се е образувал в резултат на тази мисия, а не в резултат на естествен удар“, се казва  в прессъобщение на НАСА.

Новият кратер, с диаметър около 10 метра, се намира на 57.865°S, 61.360°E, 360 метра под повърхността. Точката на удара беше на стръмния (повече от 20°) вътрешен ръб на кратера Понтекулан, на около 400 км от планираното място за кацане на Луна 25, разположено на 69,545° южна ширина и 43,544° източна дължина.

Източник: NASA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: