Зеленски заплаши Европа с арбитраж заради забраната за внос на зърно от Украйна

Зеленски заплаши Европа с арбитраж заради забраната за внос на зърно от Украйна Снимка: https://pixabay.com/

Забраната за доставка на украинско зърно за пет страни от ЕС изтича на 15 септември

Ако мярката продължи да действа, Киев може да се обърне към арбитраж, допусна Зеленски. Повечето държави се противопоставят на разширяването ѝ.
 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, обръщайки се към участниците на срещата на върха  Три морета в Румъния чрез видеовръзка, призова европейските страни да не разширяват ограниченията върху износа на украински селскостопански продукти. Забраната за внос е в сила в Полша, Румъния, България, Унгария и Словакия и изтича на 15 септември.

Според Зеленски украинското зърно "се превръща в източник на добри доходи за различни европейски страни", които преработват селскостопански продукти и печелят от логистика. „Фермери от различни страни използват украински фураж в полза на своите ферми. Компании от различни страни печелят от транзит. И това е добре за цялата европейска икономика“, каза той (цитиран от Интерфакс-Украйна).

„Украйна се бори за живота и нашите общи европейски ценности на бойното поле. <...> Но ако трябва да се борим за Украйна и основите на нашата обща Европа в арбитражи, ние ще се борим в арбитражи, въпреки че не искаме това. Ако трябва да се борим на платформите на международни организации, ще се борим и там“, обеща държавният глава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: