Изборна победа „на косъм” за настоящия премиер на Испания

Изборна победа „на косъм” за настоящия премиер на Испания Снимка: Euronews

Педро Санчес спечели изборите в последната минута, с подкрепата на две прокаталунски партии

„Сделката” осигури и председателския стол на бюрото на испанския парламент за неговата съпартийка от социалистическата партия Франсина Арменгол, съобщи Euronews. 

Изборните резултати от 23 юли не позволиха на нито една партия да състави правителство, но и не оставиха лесен път към достатъчно парламентарно мнозинство. Това на практика означаваше борба за съюзници и в ляво, и в дясно. 

Социалистите на Санчес и четири по-малки сравнително леви партии могат да получат общо 171 места – точно колкото може да събере и консервативният блок, начело с Народната партия, която получи най-много гласове през юли, заедно с крайнодясната партия Vox и още една по-малка партия. 

За пълно мнозинство в испанския парламент обаче са необходими 176 гласа и този, който наклони везните към Санчес, се оказа радикалната катуланска сепаратискта партия Junts („Заедно”), ръководена от Карлес Пучдемон, който както е известно, е заточен в Брюксел. 

Ходът на Санчес с такъв „хлъзгав” съюзник предизвика много критики. Така или иначе, но партията на радикалните сепаратисти ще играе "на трапеца", упражнявайки властта си да определя курса на испанската политика през следващите четири години. 

По този начин, макар и недиректно, Испания също се подчини на масовата европейска вълна от засилено участие на националистически политически формации в управлението на европейските държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: