Хибридните „бойци” на Русия: прокремълски шегаджии измамиха Франсоа Оланд

Хибридните „бойци” на Русия: прокремълски шегаджии измамиха Франсоа Оланд Снимка: businessinsider.com

Пред бившия френски президент двамата руснаци, известни с прякорите си Виван и Лексус, се представили съответно за бившия украински президент Петро Порошенко и член на кабинета му, провеждайки 15 минутен разговор с Оланд, излъчен преди няколко дни в социалните медии.

Изявленията му вече събраха милиони гледания, отбелязва Euronews. В един момент руското дуо започва да задава въпроси за мирния договор от Минск, сключен с посредничеството на Оланд и Ангела Меркел и подписан от Порошенко и Владимир Путин. 

Оланд коментира: „Имаше идея, че Путин иска да спечели време, но ние (Франция и Германия) искахме това за Украйна, за да може да се възстанови и да укрепи своите ресурси. Ето къде Путин сгреши: той подцени капацитета на украинците и тяхната съпротива“.

Потребители на Twitter побързаха да обявят коментарите на Оланд за признание, че Минските споразумения не са целели да се гарантира мира в района, а за да може НАТО да милитаризира Украйна и да предизвика война. Пред френския вестник Liberation бившият френски президент обясни, че измамните представители на бившия украински президент са използвали технология за дълбоки фалшификации и са изопачили думите му.

Пред Liberation Оланд казва: „Проверихме дали наистина е Порошенко и нямахме причина да подозираме нищо. Но това, което има значение, са думите, които казах, и казвам винаги, когато става въпрос за споразуменията от Минск и отговорността на Русия в конфликта”.

Но както обяснява Liberation, внушенията остават, след като бившият френски лидер посочва, че споразуменията от Минск са дали на Украйна време да се възстанови от руските атаки в Донбас:

 „За Украйна беше важно да си върне стабилността и да укрепи въоръжените си сили, в случай, че бъде нападната... Искахме да защитим Украйна от нахлуване, което Русия в крайна сметка извърши, но никога никъде не съм твърдял, че бихме подписали политическо споразумение, за да позволим на украинците да се подготвят за война", обяснява обширно Оланд в интервюто.

Други фалшиви публикации му приписват и признанието, че Западът е организирал свалянето на украинското правителство по време на Майдана през 2013 г. - нещо, което Оланд никога не е казвал нито в интервюто, нито по-рано.

Жертви на двамата прокремълски фалшификатори са били и други европейски политици, включително бившият германски канцлер Ангела Меркел, настоящият френски президент Еманюел Макрон, полският президент Анджей Дуда и Борис Джонсън като премиер на Обединеното кралство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: