Снеговалежи парализираха Европа

Снеговалежи парализираха Европа Снимка: https://pixabay.com/

Отменени са полети, хиляди домове са без ток

Лондончани не бяха готови за такова рязко настъпване на зимата.

Първият сняг, който сам по себе си е рядко явление за британската столица, предизвика транспортен колапс. Десетки полети са отменени заради заледените писти на лондонските летища. И всичко това се случи в навечерието на общонационална стачка на железниците.

Стотици британски училища отмениха занятията - за радост на децата, но не и на техните родители.

В Латвия, която е по-свикнала с обилни снеговалежи, лошото време също е причинило закъснения на полети. Засегнат е и пътният трафик. Шофьорите в Рига са призовани да сменят личния си транспорт с обществен, като може да се използва безплатно при представяне на шофьорска книжка или свидетелство за регистрация на автомобил.

В съседна Естония, освен че усложниха трафика, снежните бури доведоха до прекъсване на електрозахранването в повече от 10 000 домакинства, около 4500 от които все още са без ток.

Снеговалежът не заобиколи и Киев. Ситуацията там се влошава от плановите прекъсвания на електрозахранването в резултат на разрушена или повредена енергийна инфраструктура след руския обстрел.

Но жителите на украинската столица вече са се научили да се адаптират: те имат готови преносими генератори, свещи и външни батерии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: