Десетки хора загинаха в Япония и САЩ от снежните бури

Десетки хора загинаха в Япония и САЩ от снежните бури

В Япония загиналите са 17, в САЩ - 46 човека

От продължаващата снежна буря в САЩ загинаха 46 души. Това съобщава каналът Sky News.

Както отбелязва CNN, един от най-засегнатите щати е Ню Йорк, в някои райони на който в неделя падна повече от метър сняг за ден. В град Бъфало заради стихията загинаха 18 души.

В 13 източни щата мрежовият оператор PJM Interconnection поиска от жителите да ограничат потреблението на електроенергия в неделя сутрин и да понижат температурите в домовете си, за да избегнат претоварване на разпределителната инфраструктура. Температурите паднаха до почти рекордно ниски нива в много щати.

Предупрежденията за лошо време са засегнали около 55 милиона американци в централните и източните части на страната. Заради лошото време през уикенда в САЩ по информация на flightaware.com са отменени над 5000 полета.


В Япония от силните снеговалежи загинаха 17 души през последните дни. Според Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на Японската агенция за борба с пожарите и бедствията, други 93 души са пострадали.

Отбелязва се, че обилните снеговалежи започнаха в Северна Япония миналата седмица. В резултат на това властите отмениха десетки полети и заминавания на влакове, стотици коли бяха блокирани по пътищата, а услугите за доставка бяха прекъснати. Въпреки това автобусните услуги в северната част на страната до голяма степен се нормализираха.

Общинските служби в засегнатите от снега региони призоваха жителите да бъдат внимателни при почистването на снега и да не работят сами.

Според синоптиците в североизточната част на Япония падналият сняг е  три пъти повече от средната норма за сезона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: