Мелони плати сметката на сънародници, "забравили" да си платят в албански ресторант

Мелони плати сметката на сънародници, "забравили" да си платят в албански ресторант Снимка: news.italy24.press

Видео, което показва как четирима клиенти, говорещи италиански, бягат от заведение в гр. Берат, превзе социалните медии и влезе в новинарските заглавия в Италия и Албания

Случаят се разпространи в такива мащаби, че албанският премиер Еди Рама го спомена пред Джорджа Мелони при неофициалното ѝ посещение в Албания през седмицата. Мелони поддържа добри отношения с Рама и прие поканата да му гостува със семейството си във вилата му във Вльора, разделяйки ваканцията си между Пулия и Албания. За късмет на ощетения ресторантьор, малката албанска ваканция на Мелони реши неговия проблем.

Пред в. La Stampa, италианският посланик в Тирана цитира разпореждането, което е получил от италианския премиер: „Отидете и платете сметката на тези идиоти”. В свое изявление италианското полоство в Тирана потвърди, че въпросът е уреден и сумата от около € 80 е платена. "Италианците спазват правилата и плащат дълговете си. Надяваме се, че подобни епизоди няма да се повторят", се казва в съобщението.

Случаят придоби славата на безпрецедентен дипломатически акт. Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида, който е омъжен за сестрата на Мелони и заедно са гостували в Албания, дори бе интервюиран от агенция Reuters. Пред авторитетната новинарска медия той зави, че жестът с плащането на сметката е „въпрос на национална гордост” и че „Няколко нечестни индивида не могат да петнят цяла нация от достойни хора“, 

Собственикът на ощетения и възмезден по дипломатически път ресторант каза пред албанската Report TV, че клиентите често му правят комплименти за добрата храна, както са направили и четиримата италиански туристи, но те са били първите, които са избягали, без да платят. Резултатът е, че сега италианската общественост иска да ги идентифицира.

Това лято туризмът в Албания бележи скок, привличайки гостите на страната с отлични плажове и достъпни цени. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: