Петролът продължава да поевтинява

Петролът продължава да поевтинява

В сряда сутринта световните цени на петрола продължиха да падат заради спада на търсенето в Китай

Тенденцията започна предишния ден поради опасения относно перспективите за търсене на суровини, предимно от Китай, макар и с по-умерени темпове, според данните от търговията и коментар на анализатор
 

Към 8 часа цената на октомврийските фючърси за петрол Brent пада с 0,31%, до $86,63 за барел, септемврийските фючърси за WTI - с 0,28%, до $80,76.

Притесненията за икономиката на Китай - един от най-големите потребители и вносители на този вид суровина - неизбежно се превръщат в съмнения относно устойчивостта на китайското търсене на петрол.

Негативните очаквания бяха породени от публикуваната предния ден макростатистика. Така промишленото производство в страната през юли нараства с 3,7% на годишна база при прогноза за растеж от 4,4%. След това петролът започна да поевтинява, а спадът в котировките му още в ранната вечер надхвърли 1,5%.

Тези настроения не можаха да бъдат прекъснати дори от оценката на Американския петролен институт (API) за търговските запаси на петрол в САЩ за седмицата до 11 август. Според института цифрата е намаляла с 6,2 милиона барела. Официалните данни ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в сряда, като анализаторите прогнозират, че запасите са намалели с 2,3 милиона барела.

С притесненията относно икономическите данни на Китай, доминиращи в новините, настроенията около цените на петрола са потиснати въпреки данните на API“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte, цитиран от Bloomberg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: