Русия „преразгледа” претенциите си за възобновяването на зърнената сделка

Русия „преразгледа” претенциите си за възобновяването на зърнената сделка Снимка: world-grain.com

Москва вече не настоява за повторното отваряне на тръбопровода за амоняк Толиати - Одеса, обвинявайки Киев, че е разрушил съоръжението

Във вчерашно интервю за ТАСС руският заместник външен министър Михаил Галузин посочи възможността за възобновяване на черноморската инициатива – „първо, решаване на системни проблеми и ги посочи, прибавяйки и някои нови: възстановяване на SWIFT връзката на Росселхозбанк, възобновяване на доставките на резервни части, създаване на транспортна логистика и застраховане, както и възстановяване на достъпа на руските компании до техните чуждестранни активи, с други думи, вдигане на редица основни санкции, наложени срещу Русия заради въоръжената ѝ агреси в Украйна.

На свой ред държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза: „По отношение на конкретни индикации за потенциални проблеми като банкиране, транспорт и т.н., ние направихме всичко, за да сме сигурни, че тези проблеми са решени“. В този смисъл, Блинкен посочи, че удължаването на зърнената сделка "не е въпрос на отстъпки".

The Wall Street Journal вижда  повода за изтеглянето на Русия от зърнената сделка в решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който "вбеси" Кремъл, като върна защитниците на Азовстал в Украйна и одобри влизането на Швеция в НАТО

Разпалвайки война в сърцето на Европа, Русия продължава да иска привилегиите си от мирно време, като не се поколеба да превърне и прехраната на света в оръжие. След изтеглянето си от зърнената сделка на 17 юли, Русия не само блокира украинския износ на селскостопанска продукция, но започна и системно да руши украинската пристанищна инфраструктура и зърнени елеватори, унищожавайки и стотици хиляди тонове храни. Същевременно, руските действия превръщат Черно море в рискова зона за корабоплаването.

Ukraine-Russia war – live: First lady issues sobering warning in rare  interview
Разрушеното пристанище на Одеса, сничка - news.yahoo.com

Според ООН, по силата на зърнената сделка, Украйна е изнесла 32,9 милиона тона селскостопански продукти, 65% от които са отишли в Китай, Испания, Турция, Италия и Нидерландия. Без да посочва източника си на данни, руското външно министерство обаче изрази „загриженост”, че за най-бедните страни са били едва 3% от доставките. 

На неотдавнашния форум "Русия - Африка" нито един от африканските лидери не посочи такъв проблем. Някои от тях нарекоха поведението на Русия „нож в гърба”, а всички настояха зърнената сделка да се възобнови. Преди дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че замисля „алтернативен вариант” на споразумението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: