Програма на ООН получи Нобеловата награда за мир

Програма на ООН получи Нобеловата награда за мир Снимка: commons.wikimedia.org

Нобеловата награда за мир през 2020 г. бе присъдена на Световната продоволствена програма на Организацията на обединените нации.

Шведската кралска академия на науките огласи поредния носител на Нобелова премия за 2020 г. Наградата за мир бе присъдена не на личност, а на Световната продоволствена програма (WFP), основана през 1961 г. от Организацията на обединените нации (ООН).

„Продоволствената програма WFP се награждава през 2020 г. с Нобеловата награда за мир за нейните усилия в борбата с глада, за приноса й в създаване на условия за установяване на мира в райони, засегнати от конфликти, и за това, че тя е движеща сила в усилията за предотвратяване използването на глада като оръжие във войни и конфликти", гласи официалната формулировка.

    „The @WFP has been awarded the 2020 #NobelPeacePrize for its efforts to combat hunger, for its contribution to bettering conditions for peace in conflict-affected areas and for acting as a driving force in efforts to prevent the use of hunger as a weapon of war and conflict.

 -  The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2020"

През миналата 2019 г. носител на Нобеловата награда за мир стана Абий Ахмед Али, министър-председател на Етиопия, който успя да завърши дълъг конфликт с Еритрея. На Ахмед Али му трябваше една година, за да подпише мирно споразумение, което сложи край на 20-годишната война с граничната държава. В същото време се очакваше наградата за мир да получи 16-годишната шведска ученичка Грета Тунберг, която протестира срещу глобалното неспазване на условията на Парижкото споразумение за климата.

Наградата за мир е петата поред награда, връчена по време на Нобеловата седмица през 2020 г. Преди това награди на Шведската кралска академия на науките бяха връчени в областта на медицината и физиологията, в областта на физиката, на химията и на литературата.

През 2020 г. ще бъде връчена още една Нобелова награда - на 12 октомври ще бъде обявен лауреатът на учредената от банката на Швеция награда за икономика в памет на Алфред Нобел. Тази година фондът за Нобелова награда е 10 милиона шведски крони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: