Не споделяйте публично снимка на детето си, преди да видите този клип!

Не споделяйте публично снимка на детето си, преди да видите този клип! Снимка: venturebeat.com

Deutsche Telekom показва какво може да се случи с фотографиите, които с родителска гордост качвате в социалните медии

Опциите не са точно успокояващи, пише fanpage.it. Всички го правим, показваме щастливи мигове с децата си в произволно избрана социална мрежа., за да ги видят приятелите ни – но ги виждат и стотици хиляди други хора. И не само ги виждат...

Знаем, че трябва да бъдем предпазливи, в началото крием лицата на децата си със сърца, с цветя, ягодки или дори просто с пиксели, но с времето ставаме небрежни, или просто не искаме „да разваляме” хубавата снимка – толкова е забавна, а децата са толкова сладки! 

И така неусетно ставате „сподители”, т.е., „споделящи родители”, без дори да осъзнавате, че снимките на вашите деца вече са извън вашия контрол. Какво може да се случи тогава убедително показва видеоклип на кампанията ShareWithCare („Споделяй с грижа”) на немската телефонна компания DeutscheTelekom

Това е историята на Ела, 9-годишната дъщеря на двама млади родители, които дори не са вманиачени, публикуват снимките ѝ само от време на време, без излишни сантименти или с „розови мечти” Ела внезапно да стане звезда на модния подиум, в киното или в рекламата и никога, никога да не усети какво са финансови проблеми... 

Не, родителите на Ела нямат подобни амбиции, просто „като всички” публикуват по няколко снимки на дъщеря си през годината, както 75% от германските семейства. И са наистина шокирани да видят своята Ела, но „пораснала”!  

С помощта на изкуствен интелект и  технологията deepfake, „голямата” Ела изпраща своето послание на родителите си от едно не много приятно бъдеще – показва им какво може да се направи с откраднатото изображение на детското ѝ лице. Опциите са коя от коя по-неприятни – от гадни мемета, до кражба на самоличност, фалшиви документи и фалшиви профили, които "успешно" ще измамят същите тези родители! 

Според Deutsche Telekom, до петгодишната си възраст едно германско дете има средно 1 500 снимки онлайн. Преценката може би е малко преувеличена, но показва потенциала на все по-опасната „мода” – толкова опасна, че във Франция подготвят законопроект, който да забрани на любящите мама и татко да показват детето си незнайно на кого.

Не го правете! Преди да се похвалите в социалните медии с щастлива снимка от поредния детски рожден ден, моля, не рискувайте щастието си, гледайте този клип!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: