Ужасяващ мащаб на сексуалното насилие в църквата разкриха италиански правозащитници

Ужасяващ мащаб на сексуалното насилие в църквата разкриха италиански правозащитници Снимка: opindia.com

В доклада си, публикуван днес, The Abuse Network посочва над 400 случая на сексуално посегателство над непълнолетни от страна на свещеници.

Данните, които асоциацията е събирала директно от жертвите, обхваща последните 13 години, съобщава Euronews. Редакторът на седмичника Adista Лудовика Еухенио призовава за разглеждане на по-дълъг период и сравнявайки идентифицираните над 216 000 жертви на насилие във Франция, предполага, че „числата в Италия може да се окажат над двойно по-големи”. Според него, институциите се страхуват да разкрият истината.

На фона на липсата на официална информация, докладът на The Abuse Network е единственият документ, разкриващ мащаба на т.нар. „религиозно сексуално насилие”. Сътрудниците на асоциацията и рководителят ѝ Франческо Занарди, който сам е оцелял от такова посегателство, разпратиха доклада си до италианските власти, приканвайки ги да започнат независимо разследване

През 2019 г. и ООН призова Италия да проведе независимо и безпристрастно разследване на сексуално насилие от страна на духовници, но искането все още не е изпълнено. Eca Global, международна организация за борба с религиозното насилие, наскоро поиска проблемът да бъде разгледан на европейско ниво.

През последните няколко десетилетия католическата църква е изправена пред лавина от обвинения в сексуално насилие над деца, а и над монахини. Сигнали за случаите, включващи и свещенослужители с висок духовен ранг, идват от цял свят - от австралийските селски общности, до училища в Ирландия и градове в Полша, САЩ и др. 

По повод разкритията във Франция и избухналите на много места протести, папа Франциск нарече случилото се "срам" и призова църковните лидери по света да гарантират, че "подобни трагедии" никога вече няма да се случват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: