Индия ограничи вноса на лаптопи, таблети и компютри

Индия ограничи вноса на лаптопи, таблети и компютри Снимка: https://pixabay.com/

Индия ограничава вноса на лаптопи и компютри, за да подкрепи местното производство

Индия наложи ограничения върху вноса на лаптопи, таблети и персонални компютри, предаде Ройтерс. Новите правила изискват получаването на специален лиценз за внос на тези стоки.

Решението "може да удари тежко" компании като Apple, Dell и Samsung, допълва агенцията, и да ги принуди да стимулират производството на своите продукти в предприятия в Индия.

Според The ​​Indian Express, цитирайки Генералната дирекция за външна търговия на Индия, има изключения от новите правила. Например, ограниченията не важат за компании, които използват компютърни технологии в основната си дейност.

Освен това лиценз за внос няма да се изисква при пренасяне на компютри в личен багаж, както и при поръчка на доставка на не повече от един артикул от ограничителния списък.

Лаптопи, таблети и персонални компютри съставляват около 1,5% от общия годишен внос на Индия, като близо половината от тях идват от Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителствени данни. Много Apple iPad и лаптопи Dell се внасят в страната, а не се произвеждат на местно ниво. 

Икономистът на Emkay Global Мадхави Арора каза пред агенцията, че целта на ограничението е да „замени някои стоки, които са предимно вносни“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: