Делът на Windows 10 сред персоналните компютри е почти 69 процента

Делът на Windows 10 сред персоналните компютри е почти 69 процента Снимка: https://pixabay.com/

Без значение как се чувстват потребителите относно новата операционна система на Microsoft, все повече хора използват Windows 11

Разбира се, засега Windows 10 доминира на пазара за операционни системи от семейството на Windows, но популярността на новия софтуер нараства, може би поради мерките, с които Microsoft принуждава потребителите да преминат към следващото поколение ОС.

Според Statcounter през януари Windows 11 постигна рекорден пазарен дял от 18,1% за фамилията операционни системи Windows. За сравнение, делът на Windows 10 спадна от 82,4% през декември 2021 г. до 68,8% миналия месец.

С други думи, Windows 11 все още не е успял да "улови" дори всеки пети компютър, но всеки месец броят на неговите привърженици расте. Трябва да се отбележи, че новата операционна система е много по-популярна сред потребителите на Steam. 

Според Valve броят на потребителите на новата операционна система е надхвърлил 30% от абонатите на Steam през януари, докато броят на потребителите на Windows 10 е намалял с 1,96%.

В същото време Windows 10 все още е най-популярната десктоп операционна система в света.

Според статистиката на Statcounter третата най-популярна Windows е седмата версия на ОС с дял от 9,55%, четвъртата е Windows 8.1 (2,28%) и дори Windows XP получава 0,45%. 


Като цяло, на PC пазара, Windows представлява 74,14%, macOS контролира 15,3%. Когато обаче става въпрос за всички операционни системи, Android е безспорен лидер с 42,99%, следван от Windows (29,2%), а трети е iOS със 17,2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: