14 март 1956 г. - рожденият ден на видемагнитофона

14 март 1956 г. - рожденият ден на видемагнитофона Снимка: Уикипедия

Демонстриран е първият видеорекордер в историята

До началото на 50-те години единственият възможен начин за запис на видео и последващото му показване беше с филм.

Но през този период телевизията започва да се развива бързо, а  филмът изобщо не отговаря на нейните нужди.

В продължение на няколко години, поради невъзможност за запис, телевизионните програми се излъчват на живо. Трябва ли да се казва, че е било много неудобно? Разбира се, изобщо не се говори за това - хората сами да записват и гледат нещо от телевизията.

Поради тази причина първият видеорекордер в историята е проектиран специално за нуждите на телевизията.

Разработчик на новия продукт е американската компания Ampex. Основана е през 1943 г. от руския имигрант Александър Михайлович Понятов.

Интересен момент: името на компанията само наполовина се състои от инициалите на основателя, втората половина на името е производно на думата excellency, „ваше превъзходителство“. Като бивш полковник от царската армия Понятов е имал право на това.

Първият видеорекордер, произведен от тази компания, е ролков видеомагнитофон. Той е демонстриран на 14 март 1956 г. и е предназначен изключително за професионална употреба в телевизионни студия. На обикновените хора не им хрумна да си го купят, а цената и размерите не са  в полза на такава покупка.

Продуктите на Ampex, с голямо търсене и пълна липса на конкуренция, имат невероятен успех. Има  и кратък период от време, когато самият процес на видеозапис се наричаше "ампексиране".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: