Четвърт милиард компютри ще спрат работа към 2025 г.

Четвърт милиард компютри ще спрат работа към 2025 г. Снимка: https://pixabay.com/

Canalys: 240 милиона компютъра ще спрат работа поради несъвместимост с Windows 11

Специалистите на Canalys оцениха отказа на Microsoft да предостави безплатна поддръжка за Windows 10 - това се съобщава в проучване на уебсайта на компанията.

На 14 октомври 2025 г. Microsoft ще спре да пуска безплатни актуализации за Windows 10. Според експертите на Canalys това ще принуди огромен брой потребители да изоставят настоящите си компютри, тъй като те не могат да бъдат надстроени до Windows 11.

Поради това, според според авторите на доклада, около 240 милиона персонални компютри ще „завършат на сметището“.

В материала се казва, че Microsoft трябва да преразгледа приоритетите си, за да предотврати увеличаването на електронните отпадъци.

„Производителите на оригинално оборудване трябва да вградят издръжливост, възможност за ремонт и рециклиране в конструкцията на своите устройства, а доставчиците на операционни системи трябва да гарантират, че тези устройства са използваеми и сигурни възможно най-дълго“, заключиха анализаторите на Canalys.

Според експерти в момента на пазара няма закон, който да принуди производителя да поддържа своя продукт за определен период от време.

В началото на декември Microsoft обяви, че след като поддръжката за Windows 10 приключи през октомври 2025 г., ще предложи на потребителите платени надстройки.

В този случай ОС ще бъде актуална още три години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: