Папа Франциск отвори студеното досие „Момичето от Ватикана“

Папа Франциск отвори студеното досие „Момичето от Ватикана“ Снимка: fanpage.it

Емануела Орланди, 15-годишна гражданка на Ватикана и дъщеря на служител в Папската държава, изчезна от улиците на Рим през 1983 г.

Няколко разследвания, последното от които продължи 9 години и приключи през 2015 г., не стигнаха до каквато и да било яснота. Изчезването на Емануела се свързва с много други църковни скандали: сексуално насилие, връзки с мафията и подземния свят на Рим, опита за убийство на папа Йоан Павел II, но всички тези мрачни ориентири само размътиха водите и доведоха разследващите до задънена улица. „Има хора във Ватикана, които знаят всичко“, каза пред италианските медии тази седмица Пиетро Орланди, братът на Емануела.

През последното десетилетие италианският разследващ журналист Томазо Нели проучи внимателно всички известни подробности по случая с Емануела Орланди. В книгата си Atto di Dolore („Акт на скръб“) той разкрива, че няколко дни преди да изчезне, тя е споделила със своя приятелка, че е била сексуално тормозена във Ватиканските градини от високопоставен духовник. Но двете момичета не казали това на никого, опасявайки се с основание, че няма да им повярват.

„Този епизод е разтърсил Емануела дълбоко“, казва Томазо Нели пред Euronews. Според него, новото разследване трябва да изостави подозренията за някаква „грандиозна теория на конспирацията” и да започне от жертвата, от нейния социален кръг и света, в който е живяла. 

Журналистът подчертава, че властите са пренебрегнали важни следи, включително "тъмна кола", която не е била на семейство Орланди, но е чакала Емануела от училище в месеците преди изчезването ѝ. 

През 2017 г. италиански репортер публикува предполагаем изтекъл документ от Ватикана, изброяващ поредица от разходи на Светият престол в периода между 1983 г. и 1997 г., които биха могли да се свържат с дейности като укриване на Емануела на различни места, вкл. два хостела в Лондон. Автентичността на документа не се доказа и Ватикана го отхвърли като "фалшив и смешен". Не са доказани и слуховете за писмо на Али Агджа до брата на Емануела, в което отново се говорело, че ключът за мистерията е във Ватикана.

Riaperto il caso Emanuela Orlandi - Donna Moderna
Италия иска истината за Емануела Орланди, снимка - donnamoderna.com

През 2019 г., след анонимна бележка до адвоката на семейство Орланди, Ватикана разреши отварянето на две кралски гробници от ХIХ век, за да бъдат проверени за останки от тялото на Емануела, но и там не се откри нищо. 

През декември 2022 г., след многократни призиви на семейство Орланди, италианският парламент поиска нова комисия да разследва изчезването на Емануела, както и на две други момичета. „Ватикана знае много повече от това, което казва“, коментира опозиционен депутат и призова италианската държава да не се задоволява с „версията, поднесена от Светия престол”.

Възобновяването на разследването идва само месеци след появата на хитовия документален филм на Netflix по случая. Някои намекват, че другият повод е смъртта на Папа Ратцингер и очакваха отговори от книгата на неговия секретар Георг Генсвайн, която излезе в четвъртък, но останаха разочаровани

В изданието със заглавие „Нищо друго, освен истината: моят живот с Бенедикт XVI” са засегнати много горещи „ватикански” теми, но в главата, наречена „Мистерията Емануела Орланди”, монсеньор Генсвайн пише: „Ако Ватикана не е разкрил досега „фантомното досие” на Емануела, то е единствено защото такова просто не съществува”. 

Според Томазо Нели, с решението си да поднови разследването, папа Франциск се дистанцира от своите предшественици - нещо, което Ратцингер и Войтила никога не направиха“.

Утре братът на Емануела, Пиетро Орланди, който четири десетилетия не спря да я търси, организира поредния протест, с настояването истината за съдбата на сестра му най-сетне да се разкрие. Това очаква не само цяла Италия, но и целият католически свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: