Горещата вълна "Цербер" обхваща Европа, температурите - над 40 градуса

Горещата вълна "Цербер" обхваща Европа, температурите - над 40 градуса Снимка: https://pixabay.com/

В Италия температурите може да достигнат почти 49 градуса, а червен метеорологичен сигнал е в сила в 10 града, включително Флоренция и Рим

Горещата вълна обхваща части от Южна Европа и Северозападна Африка, като има потенциал да счупи рекорда за температури през следващите дни, съобщава Би Би Си.

Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса по Целзий в части от Испания, Франция, Гърция, Хърватия, България и Турция. В Италия температурите може да достигнат почти 49 градуса, а червен метеорологичен сигнал е в сила в 10 града, включително Флоренция и Рим.

Местни медии съобщиха, че тази седмица 44-годишен мъж, който рисувал пешеходна пътека край Милано, е колабирал от жегата, след което е бил откаран в болница, където е починал.

Няколко туристи вече колабираха заради високите температури, включително британец пред Колизеума в Рим.

Топлина и през уикенда

Горещата вълна „Цербер“, кръстена на триглавото чудовище Цербер от Ада на Данте, ще доведе до екстремни условия през следващите няколко дни.

Температурите се очаква да бъдат пикови в петък, но жегата ще продължи и през уикенда.

Очаква се в Прага да достигне 36 градуса по Целзий в събота, което е значително по-високо от средното за юли от 24 градуса. Най-високата температура в Европа от 48,8 градуса по Целзий е регистрирана близо до Сиракуза на италианския остров Сицилия през август 2021 г.

Миналата година повече от 61 000 души са починали в резултат на летните горещи вълни в цяла Европа, според проучване, публикувано наскоро в списание Nature Medicine.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: