Китай е предпазлив след американските санкции срещу Huawei

Китай е предпазлив след американските санкции срещу Huawei Снимка: ft.com

Насочването на администрацията на Тръмп към най-големите технологични групи на Китай предизвиква опасения за мъст срещу американските бизнеси.


 

Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителни заповеди този месец. Те могат да повлияят на дейността на най-ценния китайски стартъп – Byte Dance, както и на Tencent, втората по големина технологична компания по пазарна капитализация. Вашингтон действа да прекъсне връзките на Huawei с глобалните му доставчици. А това може да се окаже смъртоносно за китайската телеком група.


 

Въпреки нарастващия политически натиск да се вдигнат ограниченията на американските бизнеси в Китай, анализатори смятат, че длъжностните лица ще продължат да се въздържат, тъй като не искат да нарушат икономическите ползи и иновации, които американските компании носят на Китай.


 

„Един от ключовите начини Пекин да се бори [с мерките, които налага САЩ] е да задържи чуждестранните компании и инвеститори в Китай“, каза Шон Динг, анализатор към изследователската компания Plenum.


 

Инвеститорите са обезпокоени от това, че Китай се насочва сериозно към чуждестранни бизнеси още от март 2019 г. Тогава Пекин обяви, че ще изготви „списък на ненадеждни дружества“, който ще се състои от компании, които са навредили на интересите му. Списъкът и каквито и да било санкции все още не са станали реалност.

Китай е огромен пазар за много американски компании, от технологични до автомобилопроизводители. Около две трети от приходите на американския производител на полупроводници Qualcomm идват от Китай. По подобен начин американски марки като Nike и Starbucks разчитат на китайските потребители за повече от една десета от продажбите си.


 

Приходите на Apple, голям съперник на Huawei на пазара за смартфони, продължават да растат в държавата, въпреки скорошното спречкване с регулатори на лицензи за игри в App Store. Според изследвания продажбите на iPhone в Китай са нараснали с една трета през второто тримесечие.


 

Най-скорошните санкции към Huawei са чиста провокация, казват анализатори. Мей Синю, изследовател към китайското Министерство на търговията, заяви, че телеком групата, която е ключова за амбициите на Пекин да се занимава с 5G технология, е много по-важна стратегически от ByteDance и Tencent. Последните ограничения, наложени от американския отдел за търговия на Huawei, бяха описани като „смъртна присъда“ от някои.


 

Г-н Мей каза, че пекинският списък на дружествата е „демонстрация на готовността за битка“, но смята, че длъжностните лица е възможно въобще да не стигнат до такива мерки.


 

„Вземайки предвид сегашните практики на САЩ, най-ползотворният начин на действие за Китай е не просто да се бори, а да създаде визията, че Китай е най-надеждният доставчик и потребител, който няма произволно да отреже доставки или договори“, каза той.


 

Анализаторите също отбелязват факта, че американските компании често са тясно интегрирани с техните китайски колеги, например чрез съвместни предприятия. Те рискуват съпътстващи щети, ако Пекин започне да таргетира американски компании.


 

General Motors, например, продава повече коли в Китай, отколкото в САЩ. Обаче фактът, че има съвместни предприятия с китайски автомобилни компании, означава, че вътрешната промишленост също би пострадала, ако властите таргетират GM.


 

„Ако тръгнат срещу General Motors, това вероятно също ще нарани [китайския му партньор] SAIC Motor“, каза Ту Лъ, основател на консултантската фирма Sino Auto Insights. 


 

„Възможно е да има прекалено много съпътстващи щети, особено когато правителството иска автомобилната индустрия да бъде водеща във възстановяването на китайската икономика след коронавируса", каза г-н Лъ.


 

Ръководителите посочват, че достъп до пазара за чуждестранни компании се дава само ако Китай вярва, че те ще помогнат за развитието на местните индустрии. Това предполага, че няма голям стимул да бъдат изгонени, след като са били поканени.

ТТ

„Китайското правителство не се интересува от това откъде идваш, ако помагаш на Китай да расте - каза Йорг Вутке, президент на Търговската камара към Европейския съюз в Китай. - Китай все още се изправя пред голяма дупка, когато става дума за определени части на веригата на доставка. Харесва се фактът, че инвестициите на САЩ са високотехнологични и че помагат за изграждането на вериги за доставки тук.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: