Забележително археологическо откритие сякаш се възроди от пепелта

Забележително археологическо откритие сякаш се възроди от пепелта Снимка: italia.it

На дъното на езерото Неми в Италия водолази откриха мраморна глава на статуя, вероятно част от прочутите кораби на император Калигула

Археологическите останки от двата пищни церемониални кораба на известния със своята екстравагантност и жестокост трети римски император от I век сл. Хр., са открити между 1928 и 1932 г., когато Мусолини нарежда езерото да се пресуши. След като векове наред са лежали скрити на 18 метра под повърхността на водата, корабите са били настанени в близкия музей, който обаче е изгорял при пожар в нощта на 31 май 1944 г., по време на Втората световна война. 

Новата находка сякаш възражда от пепелта прочутите плавателни съдове и загадъчната им история. Предназначението на двата кораба и причините за потапянето им остават източник на предположения. Смята се, че по-големият е бил огромно и сложно съоръжение, практически - плаващ дворец, с мраморни подове, мозайки, фонтани, отопление, водопровод и бани.

The Caligula imperial ship, рисунка - romanoimpero.com

Мистериозното откритие е направено по време на рутинно почистване на коритото на езерото, регулярна дейност на град Кастели Романи, съобщават италиански новинарски сайтове.

Засега няма официално потвърждение за точното естество на находката, така че местната администрация прикани обществеността "да уважава целостта и деликатността на мястото, където е направено откритието", съобщава вестник La Repubblica. 

От кметството се надяват откритието да хвърли нова светлина върху eпохата на Калигула и неговото наследство, „позволявайки тайните, скрити в дълбините на езерото Неми, да бъдат разкрити отново“, съобщава информационната агенция Dire.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: