Леонардо Да Винчи е открил закона за гравитацията 100 години преди Нютон

Леонардо Да Винчи е открил закона за гравитацията 100 години преди Нютон Снимка: vk.com

Това е неочакван обрат

Група учени от Калифорнийския технологичен институт откриха, че Леонардо Да Винчи е провеждал експерименти, доказващи закона за всеобщото притегляне. При това - още преди появата на съответните трудове на Галилео Галилей и Исак Нютон.

За това съобщава порталът mit.edu.

Бележникът на художника и инженера Д Винчи съдържа описания на експерименти, които показват, че той е разбирал влиянието на гравитацията върху падащите предмети, установил е взаимовръзка между гравитацията и ускорението, а така също е изчислил ускорението при свободно падане на телата с точност около 97% от съвременната стойност.

Записите на гения описват експеримент, при който кана с вода или гранулиран материал се движи по праволинейна траектория, успоредна на земята, където съдържанието й се разлива или разсипва. Да Винчи е отбелязал, че материалът се ускорява, вместо да пада с постоянна скорост.

В Калифорнийския технологичен институт заявиха, че авторите на откритието се надяват, че тяхната работа ще помогне да се "осветли връзката между науката и изкуството" и да се стимулират по-нататъшните интердисциплинарни изследвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: