Великобритания: Русия ще остане под санкции, докато не изплати репарациите на Украйна

Великобритания: Русия ще остане под санкции, докато не изплати репарациите на Украйна Снимка: themoscowtimes.com

Правителството на Обединеното кралство внесе в парламента законопроект за това, съобщи Reuters

Законът "гарантира, че Русия ще плати за възстановяването на страната, която безразсъдно нападна", каза британският външен министър Джеймс Клевърли. Той определи нуждите на Украйна след края на войната като "огромни".

Руски граждани, попаднали в санкционните списъци, също ще могат да насочат замразеното си имущество за възстановяването на Украйна, за което се разработва специален механизъм. Такъв ход обаче не дава гаранции за премахване на ограниченията, посочва ВВС.

„Това ще бъде доброволен процес, при който лица под санкции могат да кандидатстват за насочване на замразените им средства в подкрепа на възстановяването и реконструкцията на Украйна“, обясниха от британския кабинет. 

Освен това, съгласно новите правила, лицата, включени в санкционните списъци на Обединеното кралство, ще бъдат задължени да разкрият всичките си британски активи.

От началото на войната в Украйна Великобритания наложи санкции на повече от 1 550 руски граждани и замрази активи на стойност над $ 23 милиарда.

На 21 и 22 юни във Великобритания ще се проведе конференция за възстановяването на Украйна. Както обяви премиерът Риши Сунак, целта на събитието е да привлече британски международни инвеститори да инвестират във възстановяването на разкъсаната от война страна.

Според Световната банка и ООН, възстановителните работи в Украйна ще погълнат над $ 400 мииарда, като сумата непрекъснато расте

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: