Полша ще иска репарации и от Русия след като Германия й плати

Полша ще иска репарации и от Русия след като Германия й плати

Пржидач заяви пред FT, че Полша може да започне да търси репарации от Русия след плащания от Германия

Полша очаква да получи репарации от Германия, след което може да започне да търси плащания и от Русия. Това заяви ръководителят на Бюрото за международна политика на кабинета на полския президент Марчин Пржидач. Това съобщава Financial Times.

Ръководителят на бюрото за международна политика на канцеларията на полския държавен глава обясни в интервю защо Варшава не изисква никакви репарации от Москва.

Вярваме, че можем да започнем диалог с Берлин, но с (руския президент Владимир) Путин това е друга цивилизация. След като бъде постигнат успех с Германия, следващата стъпка може да бъде започването на такава дискусия с други [държави]“, добави Пржидач.

През май беше съобщено, че полските власти са приели резолюция за необходимостта от решаване на въпроса за репарациите от ФРГ.

Известно е, че полските власти искат 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона долара) от Германия като репарации за щетите, причинени по време на Втората световна война.

 Германското правителство многократно е заявявало, че няма да плаща нищо и посочва, че Варшава се е отказала от репарации през 1953 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: