Полша търси съюзници, за да получи военни репарации от Германия

Полша търси съюзници, за да получи военни репарации от Германия Снимка: https://pixabay.com/

Германия твърди, че исковете за обезщетения са уредени след войната, но Полша не се отказва от намерението си да получи репарации

С призиви към Гърция и други европейски страни като потенциални съюзници, висши полски служители обявиха във вторник, че планират да разширят кампания, изискваща огромни репарации от Германия за щетите, причинени от нацистите по време на Втората световна война.

Миналата година Полша официално поиска обезщетение в размер на 1300 милиарда долара, което е почти равно на годишния брутен вътрешен продукт на Полша, докато Гърция иска над 300 милиарда долара за щети, причинени по време на окупацията на германските нацисти по време на войната , съобщава Танюг, позовавайки се на АП.

Германия твърди, че исковете за репарации са били уредени след войната, но Аркадиуш Муларчик, заместник-министър на външните работи на Полша, каза, че правителството му ще продължи да работи с други страни, пострадали от нацистката окупация.

„Щетите и загубите са безспорни. Данните са безспорни: убити са 5,2 милиона поляци. След войната населението на Полша намаля с 11,4 милиона души, а 2,1 милиона полски граждани бяха използвани за робски труд“, каза Муларчик в Атина.

Гърция също поднови исканията си

Бившият гръцки президент Прокопис Павлопулос заяви, че е безспорно, че Германия се е извинила за действията си, действайки почтено.

„Германските официални лица винаги присъстват на събития в памет на жертвите на нацистките престъпления през Втората световна война. Това е похвално, но не може да оспори исковете за обезщетение“, каза Павлопулос.

Исканията на Гърция за военни репарации бяха официално подновени през 2019 г. при предишното ляво правителство, а последната консервативна администрация заяви, че смята въпроса за нерешен, въпреки че не притиска публично официален Берлин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: