Гърция: Въпросът за военните репарации от Германия е отворен

Гърция: Въпросът за военните репарации от Германия е отворен Снимка: https://pixabay.com/

Откакто Гърция изпадна в тежка финансова криза през 2010 г., от Атина все повече се чуват призиви за военни репарации от Германия

Гърция отново потвърди, че въпросът за военните репарации в отношенията с Германия все още е открит, съобщава Anadolia.

„Позицията на правителството относно военните репарации и окупационния заем е ясна и беше изразена на последната среща на министър-председателя с германския канцлер (Олаф) Шолц“, каза говорителят на гръцкото правителство Акис Скерцос.

Както посочва той в съобщението, официална Атина "очаква с нетърпение дискусията и решението с германското правителство, отчитайки трудностите и нерешените правни въпроси".

Скерцос посочи още, че липсата на съгласие между двете страни по въпроса не е хвърлила сянка върху двустранните им отношения.

Гърция беше окупирана до 1944 г.

Откакто Гърция изпадна в тежка финансова криза през 2010 г., от Атина все повече се чуват призиви за военни репарации от Германия.

По време на Втората световна война силите на Оста окупираха Гърция за повече от три години преди германското изтегляне през 1944 г.

Главната счетоводна служба на Гърция изчисли през 2015 г., че Германия дължи на страната около 279 милиарда евро военни репарации поради окупацията и допълнителни 10,3 милиарда евро принудително отпускане на пари.

Берлин многократно е отхвърлял твърденията, заявявайки, че е изпълнил задълженията си, включително плащането на 115 милиона германски марки на Гърция през 1960 г.

По темата:

Полша ще иска репарации и от Русия след като Германия й плати

Полският външен министър подписа нота с искане за репарации от Германия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: