Британското разузнаване: Пригожин хвърли ръкавица на Путин и Кремъл

Британското разузнаване: Пригожин хвърли ръкавица на Путин и Кремъл Снимка: gbnews.com

На 10 юни руското министерство на отбраната обяви, че всички "доброволчески формирования", като "групата Wagner", трябва да подпишат договори с руското военно ведомство

Говорейки по телевизията на 13 юни, руският президент Владимир Путин директно подкрепи този ход. Но собственикът на частната военна компания Wagner Евгений Пригожин, който отдавна остро критикува руското министерство на отбраната и министър Сергей Шойгу, още на 14 юни заяви, че "никой от бойците на Wagner не е готов да тръгне отново по пътя на позора. Следователно те няма да подпишат договори". 

В своя публикация от 15 юни в Twitter, цитирана масово в руски и украински медии. британското разузнаване коментира: "Реториката на Пригожин се превръща в предизвикателство към по-широкия руски истаблишмънт. Крайният срок 1 юли 2023 г. за подписване на договорите вероятно ще бъде ключова точка в конфронтацията".

Макар често да твърди, че разчита на авторитета на Путин, Пригожин не пести и нелицеприятните си коментари за начина, по който се води „специалната военна операция” на руския президент в Украйна. Описвайки напр. недостига на муници на фронта, Пригожин иронично подхвърли, че „щастливото старче” не знае нищо, без да уточнява кого има предвид.

По повод решението на Министерството на отбраната, Пригожин предположи чрез пресслужбата си, че „Държавната дума и президентът вероятно ще намерят компромисно решение, при което наемниците (на Wagner) ще получат както социални гаранции, така и документи като бойци. Имам 20 000 загинали, трябва ли и те да подпишат договор с Министерството на отбраната?“

Политически анализатори отдавна вещаят конфронтация между Путин и Пригожин, при огромната власт, която съсредоточава шефът на ЧВК Wagner. Масло в огъня наля и информацията на Google Trends и Yandex Wordstat, че през май Пригожин е бил търсен в интернет над два пъти повече от руския президент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: