Евгений Пригожин: „Украинската армия е една от най-силните в света”

Евгений Пригожин: „Украинската армия е една от най-силните в света” Снимка: theins.ru

Известен с безпардонния си език, собственикът на Частната военна компания Wagner все повече се очертава като силна фигура в Русия

В свое интервю за прокремълския канал rutube.ru, той прогнозира, че резултатът от войната в Украйна ще бъде „стотици хиляди жертви“ и предлага въвеждане на военно положение и смъртно наказание в Русия, нова мобилизация, икономика на военна основа и „няколко години да поживеем като в Северна Корея”. 

В същото време Пригожин е против използването на ядрено оръжие срещу Украйна и като цяло излага гледни точки, доста различни от политиката Кремъл, някои от които цитираме. 

„Бихме се на много места и с много хора. Знаем как се бият американците, французите, безполезните войски на ООН, африканските племена. И ако трябваше да съм политически коректен, щях да кажа, че руснаците сме най-добри – но смятам, че украинската армия е една от най-силните в света. Имат високо ниво на организация, обучение, интелект, различни оръжия. И гледат абсолютно философски на загубите, които понасят. При тях всичко е в името на висшата цел, както бяхме ние през Великата отечествена война”.

„Ние направихме украинската нация известна в целия свят. Ако кажем, че в началото на спец-операцията имаха 500 танка, сега имат 5 000, ако имаха 20 000 души подготвена армия, сега имат 400 000. Как ги демилитаризираме? Оказва се, че е точно обратното”.

„В Афганистан загинаха значително по-малко хора, отколкото сега в Артемовск (Бахмут). Имах на предна линия 30 000 после още 50 000 затворника... около 20% от всички загинаха, поне още толкова са ранени. И загубите на армията са горе долу същите”.

„Руската армия е деградирапа, затънала в подлизурство до такава степен, че в резултат на войната с Украйна може да „прецакаме” Русия. Но можем да спасим положението, армията може да се реформира, да изчистим връзкарството... Аз например имам във Вагнер около 6000 момчета, които могат да командват рота...”

Същевременно Пригожин обяви, че неговите бойци са започнали да се изтеглят от Бахмут, предавайки контрола на руската армия, но „ако трябва, ще останат да помогнат”. 

Освен острата критика към руската армия, за което Пригожин директно обвинява руския министър на отбраната Сергей Шойгу, в интервюто си собственикът на Wagner се изказва остро срещу някои хора от високите етажи на Кремъл, упреквайки ги директно например за разточителния живот на децата им по света. 

Резултатът от критичното му изявление е "странен" – прокремълският пропагандист Константин Долгов, който е взел „неудобното” интервю, е изгубил работата си.  Обяснениете му за уволнението е просто – „Очевидно не могат да направят нищо на Евгений Викторович, така че се задоволиха с мен...”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: