Забраниха на компания на Мъск да тества мозъчни импланти върху хора

Забраниха на компания на Мъск да тества мозъчни импланти върху хора Снимка: salon.com

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е отхвърлила искането на Neuralink за клинични изпитания на техния супер-чип, съобщи вчера Reuters.

Новинарската агенция припомня честите изявления на Илон Мъск,  че планира тестове на мозъчни импланти за лечение на парализа и слепота, а в последствие и на затлъстяване, аутизъм, депресия, шизофрения, плюс „бонуси” като автономно сърфиране в мрежата и телепатия. В крайна сметка, казва Мъск, такива чипове ще превърнат хората в киборги, способни да спечелят съперничеството с изкуствения интелект.

Но засега Neuralink все още очаква одобрение за далеч по-скромна първоначалната цел - създаване на механизъм, чрез който парализирани пациенти да могат да комуникират чрез компютър, командвайки го с мисълта си.

FDA обаче смята, че рисковете са твърде големи, казват пред Reuters настоящи и бивши служители на Neuralink. Регулаторът е обосновал отказа си с десетки нерешени проблеми на имплантите, за да бъдат тествани върху хора -например, литиевата батерия на устройството, малките проводници, които могат да мигрират към други части на мозъка или поставянето и премахването на чипа, без да се увреди мозъчната тъкан. 

Neuralink, оценена на стойност над $ 1 милиард, все още не е решила тези задачи, но въпреки това Мъск обеща през ноември, че през пролетта на 2023 г. ще получи от FDA одобрение за тестова с хора. През април 2021 г. компанията показа маймуна с чип, имплантиран в моторния кортекс на двете мозъчни полукълба. Животното движеше курсора на монитора на компютър със силата на мисълта и играеше по този начин виртуален пинг-понг.

През 2022 г. Reuters съобщи, че правителството на САЩ разследва Neuralink заради тестовете с животни, тъй като според служители на компанията, прибързаните експерименти са довели до "изключителни страдания" и смъртта на над 1500 маймуни, прасета и овце.

Elon Musk's Neuralink shows video of monkey using mind to play Pong
Снимка - cnbc.com

Проблемите на Neuralink до голяма степен произтичат от поставянето на твърде амбициозни цели и срокове за постигането им, смятат източниците на Reuters, изразявайки царящото в компанията мнение, че регулаторните органи са пречка пред иновациите.

Този лидерски стил на Мъск може „да върви” в Tesla, но определено е уязвим при разработването на медицинско устройство. „Той не може да оцени, че това не е кола. Това е човешкият мозък. Това не е играчка”, коментират служители, пожелали анонимност.

Те казват, че работната среда в Neuralink е взискателна и амбициозна, но същевременно свободна и неорганизирана по отношение на работните екипи, съставени предимно от млади хора, включително току-що завършили. Стратегията спестява пари и е в съответствие с виждането на Мъск, че по-младите специалисти често предлагат по-добри иновации от по-възрастните. 

През последните три години FDA е одобрила от първо искане две трети от всички заявления за изпитания на различни устройства върху хора, в това число мозъчния имплант за лечение на парализа, разработен от Synchron, най-успешният конкурент на Neuralink, сочат официалните данни на ведомството. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: