Пригожин: ЧВК "Вагнер" ще напусне позициите си в Бахмут до следващата сряда

Пригожин: ЧВК "Вагнер" ще напусне позициите си в Бахмут до следващата сряда

Ръководителят на наемниците обясни решението с липсата на боеприпаси и големите загуби в редиците им

Ръководителят на руската военизирана групировка "Вагнер" каза в петък, че ще изтегли бойците си от фронтовата линия в Украйна поради липса на боеприпаси, ругаейки командирите на армията във видео в Telegram.

„На 10 май 2023 г. ще бъдем принудени да прехвърлим позициите си в Бахмут на части на Министерството на отбраната и да изтеглим остатъците от ЧВК „Вагнер“ в тиловите лагери, за да ближат раните си“, каза Евгений Пригожин в изявление. Според него в противен случай наемниците ще бъдат изправени пред „безсмислена смърт“.

Основателят на частната военна компания добави, че "от 45 км от Бухмут са останали 2,5" и планират да превземат напълно селището до 9 май. Освен това Пригожин поиска от началника на Генералния щаб да посочи в  кой ден редовната армия ще "замени" "вагнеровците".

Няколко часа по-рано Пригожин публикува видео в социалната мрежа Telegram, заснето на фона на дузина трупове. Той твърди, че на кадрите се виждат бойни загуби на ЧВК за един ден на 4 май.

    Имаме 70% недостиг на амуниции. Шойгу! Герасимов! Къде, [...], са амунициите?

Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер"

„Кръвта е още свежа. Снимайте ги всички“, казва Пригожин на оператора, продължавайки тирадата си срещу руското военно ръководство: „Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете да се угоявате в кабинетите си с махагон“.

Пригожин е тясно свързан с президента Путин, като и двамата започват кариерата си в бизнеса и политиката в Санкт Петербург след разпадането на Съветския съюз.

Групата Вагнер, която се опитва да превземе малък град от август, многократно се оплакваше от липсата на снаряди, но конфликтът с Министерството на отбраната никога не е придобивал толкова остра форма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: