Не е лесно да се напусне Китай

Не е лесно да се напусне Китай Снимка: privateinternetaccess.com

Десетки хиляди китайски граждани получават отказ да излязат от страната

Анализ на Reuters и актуален доклад на правозащитната група Safeguard Defenders посочват повишаващия се брой подобни случаи, включващи обикновени китайски граждани, правозащитници, активисти, адвокати и представители на етническите малцинства

„В Китай няма върховенство на закона. Те могат да намерят всякаква причина да ви спрат да напуснете страната“, казва китайска правозащитничка, избягала от Китай, след като две години е спирана да излезе от страната.

Според справка с китайски съдебен доклад, Safeguard Defenders констатират, че само в периода 2016 – 2018 г. мярката е засегнала 34 000 души. Академично изследване от 2022 г. посочва и над 100 случая на задържани чужденци през последните 25 години, включително повече от 70 граждани на САЩ и Канада. 

Отново въз основа на съдебни данни, Reuters изчислява, че от 2016 до 2022 г. случаите на забрана за излизане от Китай са се увеличили осем пъти, като в големия си процент ограниченията са резултат от граждански искове и не са свързани с политически или подривни актове срещу националната сигурност.

През последните пет години са приети поне пет нови закона или законови изменения, които ограничават правото да се пътува извън Китай. Миналата седмица Китай дори засили мерките, предвидени в закона за контрашпионажа, като позволи задържането в страната на всеки китаец или чужденец, който е обект на каквото и да е разследване – примерно финансов или наследствен спор. За сравнение, мярката се налага и в САЩ и ЕС срещу заподозрени в престъпления, но като изключение по граждански искове. 

Чуждестранните компании са обезпокоени от засиления контрол и неясната формулировка за контрашпионаж, която гласи, че забрани за излизане могат да бъдат наложени на онези, които причиняват "вреда на националната сигурност или на националните интереси".

 В изявление за Reuters, от Търговската камара на ЕС в Китай отбелязват, че ситуацията създава „огромна несигурност” и „изпраща много смесен сигнал”, докато Китай се стреми да представи бизнес-атмосферата си в най-благоприятна светлина и да привлече чуждестранни инвестиции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: