Къде живее племето на плъховете

Къде живее племето на плъховете Снимка: tfipost.com

Може да е изненадващо, но не става дума за изолирана общност в недостъпна природна среда

С прозвището „Племето на плъховете” се ползват незнаен брой жители на огромен град, построен под земята на китайската столица. Това са предимно пришълци от цял Китай, дошли да търсят късмета си в Пекин, които живеят като плъхове в километричните градски катакомби – останки от някога модерен град.

Подземният Пекин е построен по времето, когато в периода 1969 - 1979 г. отношенията между Китай и СССР са крайно обтегнати и мнозина вярват, че планетата е на ръба на ядрена война. Това води тогавашния китайски лидер Мао Цзедун до решението да се построи огромно скривалище – всъщност цял град под земята. 

Върху обща площ от 85 кв. км., на дълбочина 8 – 18 м, са изградени жилища, магазини, складове за храни и зърно, обществени кухни и ресторанти, училища, болници, заводи, театър и дори ферма - цяла урбанистична инфраструктура, готова да приюти 6 милиона души в случай на ядрена заплаха. 

Стените на километричните тунели са покрити със стенописи, възхваляващи социалистическия труд, а специално проектирана мощна вентилация осигурява непрекъснат достъп на пресен въздух. До подземията водят около 100 тайни прохода, някои от които тръгват от правителствени сгради, но учените, които изследват съоръжението, все още не са сигурни, че са открили всички подстъпи. 

През 2000 г. намерените и вече проучени части на подземния Пекин са отворени за туристи. Много от подземните жилища от десетилетия са давани под наем и до 2010 г. там живеят около един милион пекинци, които властите се опитват да изселят, обявявайки подземията за опасни за живеене. Смята се обаче, че към 2015 г. изселените са едва около 120 000 души. 

Според данни от 2020 г., подземният град отново е населен с близо един милион жители – основно пришълци от цял Китай, които се стичат към Пекин, за да намерят работа и препитание, или за да осъществят мечтите си. 

При месечен наем от средно 436 юана (€ 57), един наемател може да ползва стая от около 9.5 кв. м. и общи хигиенни помещения, като в най-гъсто населените подземни квартали това означава една баня-тоалетна за 80 души. Без достъп до слънце и чист въздух, подземните жители на Пекин казват, че са доволни, въпреки, че ги наричат плъхове - защото ниските разходи им позволяват да преследват целите си, или просто да живеят според джоба си – докато Китай планира бъдещето си на световна сила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: