Как да си намерим работа по време на спад в икономиката

Как да си намерим работа по време на спад в икономиката Снимка: Getty Creative

Пет работещи съвета, които веднага да приложим
Рекорден брой хора губят работата си след избухването на коронавирус и броят на отворените работни места бързо се свива. 
При тези условия намирането на работа или промяна на кариерата може да изглежда невъзможно.   

Има няколко хода, които можете да направите, за да подобрите шансовете си да бъдете наети. 

Съсредоточете се върху изпращането на добре прегледано заявление, използвайте времето, за да научите ново умение, и подгответе добре материалите за кандидатстване. „Това не е моментът да кандидатстваме за стотици работни места, надявайки се на една сламка“, казва Алисън Маклийн - кариерен треньор в Springboard, платформа за дистанционно обучение.   

Виртуална мрежа 

Компаниите се въздържат от публикуването на много позиции, но това не означава, че изобщо не се наемат служители. Сега може да е подходящ момент да направите проучване и да научите за позиции, които не се рекламират. 

„Най-добрият начин да се свържете с работодателя е чрез контакт във фирмата“, казва Швета Хари - кариерен експерт в CareerBright. „Уведомете вашите приятели и връзки в LinkedIn, че в момента сте на пазара на труда. Посетете агенции и хора в желаната от вас сфера и проверете как стои въпросът с наемането на кадри. Не е нужно да питате конкретно за отворени позиции. Трябва да се съсредоточите и върху създаването на неформални отношения и извлечете информация от тях“, според Александра Левит - кариерен треньор и автор. 

Прегледайте вашите материали за кандидатстване 

Поддържайте актуален LinkedIn профила си, докато активно кандидатствате за работа. Добавяйте в хронологичен ред трудовия си опит и умения, като в началото винаги е последната ви дейност. 
„Персонализирайте автобиографията си според типа длъжности, към които се стремите - казва Левит. - Мислете от позицията на мениджър човешки ресурси.“ Конкуренцията ще бъде трудна, така че подобряването на вашето портфолио и материали е от съществено значение. Това, което научите и усъвършенствате сега, ще се изплати в дългосрочен план - ако не сега.  

Научете ново умение 

Независимо дали променяте сферата на дейност, завършвате училище или просто търсите нова работа, това е подходящият момент да попълните всички пропуски в знанията и уменията, които може да имате.
„Възползвайте се от безплатни или евтини онлайн ресурси и курсове, като Coursera, Udemy и EdX - съветва Левит. - Може да получите допълнителен сертификат или да подготвите курсова работа. Това ще улесни онагледяването на вашите умения при наемането ви в нова област." „Бихте могли да завършите онлайн курс по графичен дизайн, анализиране на данни, SEO или други умения”, напомня Линдзи Поллак - кариерен експерт и автор. Конкуренцията ще бъде трудна, така че подобряването и разширяването на вашето портфолио може да ви помогне да получите следващата си позиция.

Ако завършвате висше образование 

Ако завършвате тази година, може да ви е трудно да търсите работа. Намирането на работа или провеждане на стаж ще бъде трудно, тъй като много компании намаляват работната сила, намаляват бюджетите и замразяват наемането, според Хари, но има няколко стъпки, които можете да направите.   

Снимка -  Getty Creative

„Вашият колеж или университетски кариерен център е фантастичен ресурс за безплатни онлайн подготовки за интервю, писане на автобиография, семинари за търсене на работа и други“, казва Линдзи Поллак - кариерен експерт и автор. 
„Повечето центрове също следят какво търсят работодателите в този труден момент. Ако вашето училище е преместило кариерния си център онлайн, не забравяйте да го посетите и да се възползвате максимално от него. Ако вашият летен стаж е бил отменен или не е довел до позицията на пълен работен ден, която се надявате да получите, свържете се с работодателя и попитайте дали има някакви бъдещи проекти или задачи, които бихте могли да направите за тях междувременно", съветва Маклийн.   

Ако променяте сферата на дейност 

Ако решите да промените кариерния си път сега, може да персонализирате автобиографията си. Подгответе различни версии за различните отрасли. Освен това може да се наложи да подсилите портфолиото си, за да покажете известен опит в новата област, споделя Кари. „Тежките времена често предизвикват емоции и възможности за нас да се развием или да се разделим с кариера или страст, които сме носили дълбоко в себе си, но никога не сме имали време или смелост да развием.“ 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: