Маските снижават физическата работоспособност на здравите хора

Маските снижават физическата работоспособност на здравите хора Снимка: pixabay

Носенето на маска през целия работен ден нервира. И, както показва изследване, тя снижава физическата работоспособност. Въпреки това трябва да я носим", пише германското списание Der Spiegel.

За своите изследвания експертите от Университетската болница в Лайпциг използвали два вида маски - хирургически маски, както и маски от клас FFP2, използвани главно от медицински персонал.

Измерванията са извършвани с помощта на така наречената спироергометрия*, по време на която пациентите, или в този случай - субектите - получават физическо натоварване докато карат велоергометър, неподвижен велосипед или тичат на бягаща пътека."

12 мъже били тествани без маски, с хирургически маски и с маски от клас FFP2. Маските оказвали отрицателно влияние върху дишането, главно върху обема на дишането и максималната скорост на въздуха при издишване. Максималната възможна сила на ергометъра била значително снижена", се казва в статията.

В обмяната на веществата било установено повишаване на киселинността в кръвта. Използвайки въпросници, участниците също така оценили и тяхното субективно самочувствие, което също показало значително отрицателно влияние на маските."

Резултатите от нашето изследване потвърждават субективните усещания на много хора - казва директорът на клиниката, кардиологът Улрих Лауфс, - изследването даде научна оценка на ограничението на работоспособността при носене на маски.“

Според него резултатите от проучването могат да са интересни за много сфери на живота: „По отношение на работата възниква въпросът, не трябва ли хората, които се занимават с тежък физически труд в маска, да си почиват по-често.“


Медиците подчертават, че изследването не критикува задължителното носене на маски. Те играят важна роля за предотвратяване и забавяне на разпространението на коронавируса.


Въпреки това научно доказаните ограничения на физическите показатели при здрави хора, причинени от носенето на маски, трябва да бъдат взети предвид във връзка с пандемията", съобщава още Der Spiegel.

*Спироергометрията е съвременен метод за изследване на натоварването, при който с маска за дишане се измерва количеството вдишан кислород и издишан въглероден диоксид. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: