Дрямката по време на работа: как се приема в различните страни по света

Дрямката по време на работа: как се приема в различните страни по света Снимка: Pixabay

Дрямката на работното място се възприема вече не като лукс, а като необходимост в бизнеса.

Кой не си е мечтал по време на работа поне за 5 минути да си подремне на бюрото, най-малкото, за да си починат очите му? Или може би сте опитвали различни техники как незабелязано да го направите? Е, в някои страни на служителите не се налага да се крият, ако им се иска да си починат по време на работа, дори напротив! Но представите за следобедна почивка се различават значително в зависимост от културата и манталитета в различните части на света.

История на сиестата

Всъщност дрямката винаги е била неразделна част от живота на нашите предци. Но в епохата на индустриалната революция (XVIII и XIX век) и урбанизацията тя е изоставена. Днес сиестата прави своето триумфално завръщане не само като фактор за повишаване на благосъстоянието на работещите, но и като начин за постигане на по-добри резултати. Действително изследванията сочат, че 15-минутната дрямка по средата на работния ден има значителни благотворни ефекти върху нашата памет, настроение и работоспособност, като същевременно намалява и риска от сърдечносъдови заболявания с 37%, според Харвардското медицинско училище.

Как това се случва по света

Азия: Дрямката ни прави по-продуктивни

Може да ви изненада, но в Китай правото на следобедна дрямка е регламентирано от 1948 г. в Конституцията и се основава в исторически план на практика, която идва още от Древен Китай – според принципите на ин и ян поспиването помага за възстановяване на баланса и хармонията.

Затова в най-населената страна на планетата служителите не живеят в страх да не бъдат хванати да подремват над клавиатурите си, нали техният мениджър също си поспива по време на работа! За тях това е просто добър начин за почивка, за да могат да работят още по-усилено след това. Тази концепция е трудна за разбиране от западняците, които вярват, че компанията не им плаща, за да спят.

В Япония правото на дрямка не е записано в Конституцията, но се приема за нещо също толкова необходимо и полезно. Тя дори си има име: inemuri, което буквално означава „да спите, докато присъствате“, и колкото и да е странно, дрямката може да се практикува не само на бюрото, но и по време на бизнес среща! Да не се уморяваш посред бял ден в Япония се възприема като знак, че не си работил достатъчно усърдно.

От друга страна, масовото разпространение на дрямката в рамките на работния ден в повечето азиатски държави е свързано и с традиционната азиатска медицина. Докато на Запад лекарите се фокусират върху лекуването на пациенти с болест, в Азия медицината е превантивна и за да не се стига до болестни състояния, местното население предпочита да възприеме начин на живот в съответствие с естествените си нужди.

Англосаксонската култура: Не на дрямката!

В Англия се вярва, че нощта е единственото време за сън, затова там сиестата трудно може да пробие. Като цяло затова и активните хора в Англия рядко остават по-късно от 18:00 на работа.

В Съединените щати кратката дрямка на работното място винаги се е толерирала, но никога не е била насърчавана.

В Силициевата долина на Западния бряг нещата са още по-сложни. Там надпреварата за таланти е по-ожесточена, отколкото където и да било другаде. За да привлекат гении от всички сфери на живота, мениджърите там се учат на адаптивност и дори са готови да вървят срещу собствените си културни разбирания. Затова местните стартиращи компании увеличават броя на инициативите за подобряване благополучието на служителите си, включително обособяването на зони за дрямка. Като цяло за местните това със сигурност не е от голямо значение, но за китайски или японски инженер на работа в Силициевата долина това определено представлява сериозен плюс.

Европа не е на едно мнение

В Германия, както и в голяма част от Северна Европа, не се гледа с много добро око на подремването на работното място. Разбира се, големи немски компании като BASF, Opel или Lufthansa осигуряват места за почивка на своите служители, но тези инициативи далеч не са повсеместни.

В Испания, както всички знаем, сиестата е свещена. Според някои испански политици дългата почивка по обяд е конкурентен недостатък, когато става въпрос за работа с други европейски партньори. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР ) обаче испанците през 2018 г. са работили по-голям брой часове от Франция или Англия, така че 3-часовата сиеста там явно по-скоро вече е мит.

Във Франция следобедната дрямка е все по-добре приета в последно време, особено що се отнася до стартиращи и технологични компании, където печалбите са много високи, а следователно се осигурява и високо качество на живот на работното място. Не е такова положението обаче в търговията, промишлеността и финансовия сектор, където едва 12% от мениджърите, според проучване на OpinionWay от 2016 г., са положително настроени към такива почивки.

И все пак в последните няколко години тази тенденция започва все повече да си проправя път, особено в контекста на надпреварата за привличането на наистина добри специалисти. Все повече се осъзнава, че качеството на съня влияе на всички наши познавателни способности. И дрямката на работното място се възприема вече не като лукс, а като необходимост в бизнеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: