Откриха потънал с 1000 военнопленници кораб от Втората световна война

Откриха потънал с 1000 военнопленници кораб от Втората световна война Снимка: Australian War Memorial

Засега не е известно дали те все още са вътре или не са

След десетилетия търсене на останките от японски кораб, потънал по време на Втората световна война, най-накрая бяха открити, съобщава LiveScience. Корабът Montevideo Maru, превозващ над 1000 военнопленници, потъва през 1942 година, 

Откриването на потъналия кораб, разположен в дълбоките води на Южнокитайско море, стана възможно благодарение на усилията на Фондацията за морска археология Silentworld, Министерството на отбраната на Австралия и холандската компания за дълбоководно проучване Fugro.

                        Снимка: Silentworld Foundation/Fugro

За създаването на подробна карта на морското дъно е използвана многолъчева сонарна технология, а сонарът (хидролокатор) с по-висока разделителна способност, разположен на автономен подводен аппарат, е използван за изследване на потенциални места за корабокрушения. В резултат на това корабът е открит на дълбочина около 4 км.

За някои от хората, участващи в търсенето, включително и за потомците на загиналите при потъването на кораба, това откритие се превърна в кулминация на работата през целия им живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: