Програмиране на човешки клетки чрез приложение

Програмиране на човешки клетки чрез приложение

Клетки, имплантирани в тялото, които произвеждат инсулин чрез електронно повикване през приложение? Това звучи повече като научна фантастика, отколкото реалност, и въпреки това този поврат беше успешен!

Засега изследователите от Политехническия институт Rensselaer в Троя ограничиха изследванията си до мишки, но в крайна сметка хората трябва да се възползват от това изобретение. Диабетиците скоро могат да го прилагат за регулиране на нивата на кръвната си захар, използвайки собствените си мобилни телефони. 

Използвате смартфона, за да програмирате собствените си клетки? Сега това все още е мечта за бъдещето...

Учените създадоха електронно контролируеми клетки

Този генен клон се нарича електронно генно регулиране и използва текущи сигнали, за да стимулира клетките да извършват определени функции. В този случай учените създадоха специални клетки, които могат да се регулират електрически с помощта на биотехнологии. Те интегрираха тези клетки в медицинско изделие и го имплантираха под кожата на мишки. С прототипа всъщност стана възможно да се освобождава инсулин с едно натискане на бутон и по този начин да се контролира дистанционно нивото на кръвната захар на мишките.

 

Всяка клетка, независимо дали е животинска или човешка, винаги съдържа целия генетичен състав на съответното създание. Независимо от това, само ограничен избор на генетичната програма е активен, в зависимост от функцията на клетката в организма. Определени молекули активират съответните програми в клетъчното ядро​, а това задейства производството на инсулин в панкреаса. Така че идеята да се контролира генната активност по биотехнологичен начин е очевидна, но засега никой не е бил толкова близо до реализирането на тази визия.

Електрогенетиката е следващият инструмент в разширяващия се набор от инструменти за разработване на отдалечени решения за човешки терапевтици“, заявиха Матю Брайер и Джонатан Дордик, участници в разработката. Става ясно, че новото изобретение не само е от полза за диабетиците, но и че вече има нова медицинска вълна, която засяга много други области. Автоматично възниква въпросът: до каква степен системата може да се използва и за отрицателни манипулативни цели. Контролът на човешките гени може да бъде както благословия, така и проклятие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: