Колко са жертвите на ковид-ваксините?

Колко са жертвите на ковид-ваксините? Снимка: thepracticeofhealth.nhs

Швейцарските медици нямат консенсус по тази болна тема

От общо 8.7 милиона швейцарци, през 2021 г. срещу Covid 19 са се ваксинирали около 6 милиона. Същата година в Швейцария са докладвани 19 смъртни случая, вследствие на ваксинацията. Според разследване на обществената телевизия SRF обаче, швейцарската агенция, одобрила ваксините, смята, че няма доказателства, потвърждаващи ваксинирането като причина за смъртта на починалите. 

Данни на Федералната статистическа служба на Швейцария (FSO), публикувани миналата седмица, сочат, че установявайки смъртта на 19-те възрастни пациенти, лекарите са отбелязали ваксинацията като причина. Преди публикацията, от FSO са потърсили още веднъж потвърждението на тези лекари и са го получили, казват епидемиолозите на Федералната статистика.

На различно мнение са експертите на Swissmedic, регулаторната агенция, която е тествала и одобрила ваксините. Според тях, няма нито един доказан смъртен случай с причина ваксинация. За да стигнат до това заключение, Swissmedic са разследвали над 200 предполагаеми случая, включитено 19-те, документирани от FSO, вземайки предвид факти от медицинските картони на починалите, в т.ч. съпътстващи заболявания, възраст, фамилна история и доклади от аутопсията, „когато са налични”. При спорните 19 случая обаче, аутопсии не са извършвани, но Swissmedic смятат, че останалите обстоятелства са достатъчни, за да отхвърлят ваксината като причина за смъртта им.

В световен мащаб категорично доказаните смъртни случаи в резултат на ваксинациите срещу Covid-19 се броят на пръсти, въпреки множеството проучвания на случаите. Но макар че не потвърждават ваксината като сигурна причина за смъртта, тези проучвания същевременно и не я изключват напълно, което създава и възможността за спекулации, подчертава разследването на SRF, настоявайки за още изследвания.

Английско проучване сочи „минимален риск” от смърт, причинена „вероятно” от изостряне на сърдечно-съдови заболявания 12 седмици след ваксинирането, при млади жени на възраст до 29 години, като посочените случаи са 6 на 100 000 и се свързват с ваксините, които не са разработени на база iRNA. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: