Fortnite Epic Games в нова война срещу Apple

Fortnite Epic Games в нова война срещу Apple Снимка: pixabay.com

Забраната касае несъгласие с политиката на AppStore.

Apple премахна Fortnite от магазина си, след като играта предложи отстъпка от виртуалната си валута за покупки, направени извън приложението, от които Apple получава 30% намаление.

Еpic каза, че таксата е несправедлива. В отговор Apple заплаши, че ще премахне играта от своята програма за разработчици на 28 август. Така фирмата няма да може да предлага други игри или приложения на платформите на Apple. 

Предлагането само за закупуване на приложение е условие да сте както в Apple Store на Apple, така и в Google Play Store на Google - и двете компании поемат еднакъв процент от продажбите. След като заобиколи правилото, Fortnite беше премахнат от двата магазина миналата седмица. Той е подал отделни правни жалби срещу тях.

Съществуващите играчи на Fortnite в тези платформи (iPhone или Android например) все още имат играта, но в момента не могат да получат актуализации, които редовно се пускат другаде. А новите играчи не могат да изтеглят играта.

Apple даде на Epic две седмици, за да инсталира отново плащанията в приложението, ако иска Fortnite да се върне в магазина. Epic отвърна, че ще бъде силно засегнат, като бъде премахнат от платформата на Apple.

Забранат включва също така и популярната графична програма Unreal Engine, която широко се ползва от трета страна разработчици на игри, филми и виртуална реалност, което неминуемо означава, че и те ще трябва да потърсят алтернативна програма за дейността си.

Apple официялно съобщи, че правилата са един и същи за всички приложения в хранилището си и Epic сам си е създал проблем, като е нарушил тези правила. „Няма да направим изключение за Epic, защото не смятаме за редно да поставяме техните фирмени интереси над указанията, които защитават интересите на нашите клиенти", твърдо заявиха от компанията.

Epic пък обвини Apple в тотален монопол върху един милиард от потребители, които ползват техните операционни системи и устройства като iPhone, iPad и Macbook.

Apple отвърна на обвинението на Epic с твърдението,че фирмата обвинител е получила много от присъствието си в тяхното хранилище и се е разраснала в многомилионен бизнес.

Epic не е първата компютърна компания, която влиза в спор относно системата за такси на AppStore, но е навярно най-голямата по размер.

„Ако не ни хареса сделката, която ни предлага Apple - която е или да им платим 30%, или да ни изхвърлят - какво ще правим? Къде ще отидем? - коментира пред BBC News програмистът Дейвид Хансън. - Ако пуснете на пазара нов софтуер днес и не сте достъпни в iPhone, то сте напълно невидими на пазара."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: