Sony съкращава 900 работни места в PlayStation, основно в САЩ и Япония

Sony  съкращава 900 работни места в PlayStation, основно в САЩ и Япония Снимка: wccftech.com

Плановете включват и закриване на лондонското студио PlayStation, в което според различни източници работят между 50 и 200 души

В имейл, изпратен до служителите и публикуван след това в социалните медии, се казва, че съкращенията са „тъжна, но неизбежна новина, която ще засегне много талантливи хора, допринесли за успеха ни”.

Само преди месец и Microsoft разкри плановете си да съкрати 1 900 души в отдела си за разработване на игри, припомня The Guardian. Индустрията преживява тежък период, отчитайки огромните разходи за разработването на високобюджетни игри. 

Въпреки че годишните приходи на PlayStation са се увеличили с 16% в сравнение със същия период на миналата година, печалбата от всичките им дейности се е свила с една четвърт. В глобален мащаб, от пускането им на пазара през 2020 г. са продадени над 50 милиона конзоли PlayStation 5, но в отчета си за приходите през февруари Sony прогнозират, че до края на март ще продадат с четири милиона по-малко конзоли от очакваното. 

В същото време съперникът им Nintendo е продал почти 140 милиона бройки от своята конзола Switch, която излезе на пазара през 2017 г. т.е., само три години по-рано. 

Студиота PlayStation Sony London е основано през 2002 г. и в Обединеното кралство се смята за един от стълбовете в областта на културата и образованието, така че закриването му се приема като шок. Според социалните медии, разработчиците му са подготвяли „необявена онлайн бойна игра“, която се развива в Лондон.

Анализатори на игралната индустрия констатират, че Sony Interactive Entertainment става поредната в дългия списък компании за игри, които през последните 12 - 18 месеца обявиха съкращенията на значителен брой служители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: