Как руската ФСБ представи руски геймъри за „украински терористи”

Как руската ФСБ представи руски геймъри за „украински терористи” Снимка: The Moscow Times

На 23 ноември руските медии съобщиха, че ФСБ е ликвидирала трима украински диверсанти, които се готвели да атакуват енергийни обекти в граничния Воронеж.

Кореспонденти на независимото издание The Moscow Times от района обаче направиха собствено разследване и откриха профилите на двама от убитите в социалните мрежи. Те се оказаха жители на Воронеж, членове на общност играчи на страйкбол и ролеви игри, базирани на компютърната игра S.T.A.L.K.E.R. 

Събеседници на изданието от гейминг-общността във Воронеж потвърдиха информацията и идентифицираха убитите. Единият се казва Владимир Котовски, другият е известен с псевдонима Сталкер Фосген. Във видеозаписа на ФСБ в помещенията на предполагаемите диверсанти се вижда тетрадка с надпис „Отчет на персонала на група „Свобода“ и изображение на зелена вълча глава с надпис „Завет”. 

Геймъри от Воронеж обясниха, че това е емблема на украинската група „Свобода“ в S.T.A.L.K.E.R. В предаването „Вести“ на телевизионния канал „Россия-1“ обаче, загиналите са наречени „украински терористи”, а коментарът обяснява, че зелената вълча глава е символ на украинската партия „Воля“, основана от „гражданския сектор на Евромайдан”. Аргументът на репортера е, че „Крайнодесните на киевския Майдан имаха такива... Така че е ясно кой е поръчителят им”.

Пред The Moscow Times „колега” по хоби на убитите ги нарича „странни птици”: „Фосген беше анархист, бунтар и подкрепяше Украйна. Котовски беше обикновен трудолюбив техничар, имаше планове за живота си и беше привърженик на Навални

Явно тези характеристики, на фона на популярните апокалиптични фотоси от компютърната игра S.T.A.L.K.E.R., са се оказали достатъчни за ФСБ да обявят геймърите за украински шпиони и да ги ликвидират.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: