Суша в Европа: защо фермерите бият тревога

Суша в Европа: защо фермерите бият тревога

За втора поредна година тежка суша обхвана Южна Европа, което се отрази негативно на селското стопанство в региона и доведе до изсъхване на посевите

Bloomberg предупреждава за възможно увеличаване на инфлацията на храните и отбелязва, че ситуацията в южната част на Европейския съюз е катастрофална.

В същото време експертите прогнозират, че благодарение на проливните дъждове в централната и северната част на Европа добивите на зърно могат да се увеличат с 8% в сравнение с миналата година. Ситуацията в Южна Европа обаче остава напрегната, като над 60% от испанските провинции са изправени пред суша.

Също така фермерите в Италия и Португалия са изправени пред горещина и увяхващи култури от ориз, царевица и маслинови горички. Експертите прогнозират, че тазгодишната суша ще засегне добивите от домати и плодове, както и производството на соя и царевица, което може да повиши разходите за производителите на месо и птици.

Повишаващите се температури и недостигът на вода в региона вече повишиха цените на храните, по-специално на доматите, основна част от "южната" диета. Спрямо 2022 г. доматите вече са поскъпнали с 30%.

Регионалните власти и експерти съветват да се вземат мерки за опазване на водните ресурси и намаляване на потреблението, за да се сведат до минимум последиците от сушата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: