Изложба модулна фотография на Зафер Галибов

Изложба модулна фотография на Зафер Галибов

На 2 март 2021 г. фотографът художник Зафер Галибов навърши 75 години. Целият му живот е посветен на фотографията, като в творческия му път се включват над 50 самостоятелни изложби, 20 от които в чужбина. Професионалните му интереси са в областта на историята на българската фотография, журналистиката, сцeничните и изобразителните изкуства, сценичната и пейзажната фотография. Този път той ни представя една подборка от модулни фотографии, чрез които ще го видим в съвсем различна светлина. 

„По своята същност модулната фотография е една пиктореалистична фотография и отдавна съществува като част от постмодернизма от първата половина на ХХ век. Ако трябва да намеря близък термин до музикалното определение за процеса, можем да го наречем реверберация, която може да бъде графична и полутонова. Замислям се в работата на кои по-различни худжници можем да открием елементи от тази надстройка. Може би Вазарели, Хундертвасер, Рене Магрит, Гауди, Крист и Жан Клод и дори Владимир Димитров-Майстора. Според тези изброявания този метод е най-близък до сюрреализма. Да не забравяме, че много фотографи като Ман Рей, Брасай и други отдавна са приети в семейството на сюрреалистите. Както казват самите сюрреалисти в своя манифест от 1925 г. в Париж: „Сюрреализмът не е ново или просто средство за изказ, това е матафизична поезия: това е средство за пълно освобождение на духа и всичко, което прилича на него.” Сюрреализмът винаги е бил предтечът на разрушаването на едно статукво. В този случай процесът е пример за множествеността, такава, каквато е била, и остава само като спомен за визията", казва Галибов. 

Откриването на изложбата, озаглавена Homage, е днес, 15 март, от 16,00 до 20,00 часа. Домакин на събитието е галерия-книжарница „София прес". Изложбата може да бъде разгледана до 31 март. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: